Кошарац: Помоћ компанијама које се баве производњом и извозом

Срна
Кошарац: Помоћ компанијама које се баве производњом и извозом

МОСТАР - Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац истакао је приликом данашње посјете фирми "СИК" у Мостару да је посебна обавеза овог министарства да помогне компанијама које се баве извозним дјелатностима.

СИК је специјализована фирма за заваривање и машинску обраду и дјелује у 12 индустријских области.

Кошарац је нагласио да у "СИК"-у ради око 200 радника из ФБиХ и из Републике Српске, да је просјечна плата 1.700 КМ и да сви имају исте услове рада.
- Ова фирма је 100 одсто оријентисана на извоз. Обавеза је овога министарства да посебну пажњу посвети компанијама које се баве извозним дјелатностима, односно производњом и извозом - рекао је Кошарац.

Он је истакао да трговински промет ове компаније износи око 20 милиона КМ што говори довољно о томе да институције надлежне за спољнотрговински промет морају имати посебан осјећај за њих, користећи позитивне законске прописе.
СИК је, додао је Кошарац, као и бројне друге компаније, имала више захтјева за одређену врсту олакшица.

-Вјерујем да ћемо моћи да одговоримо овој и другим компанијама које имају захтјеве и да тиме додатно афирмишемо домаћу производњу и омогућимо што већи спољнотрговински промет извозно оријентисаних компанија - нагласио је Кошарац.
Он је подсјетио да се по преузимању мандата опредијелио са својим кабинетом и на препоруке предсједавајућег Савјета министара да значајан дио свог времена проведе на терену.

Констатовао је да је то је изузетно важно с обзиром на чињеницу да је значајно сагледати све потешкоће са којима се сусрећу људи ангажовани у реалном сектору.
- Са тог аспекта, а цијенећи карактер компаније СИК и њену пословну политику, дошао сам да разговарамо о новим развојним плановима са једне стране, а са друге да на адекватан начин сазнамо више информације о томе како пандемија вируса корона утиче на ову грану привреде - рекао је Кошарац.
Менаџер СИК-а Денис Делић рекао је да је министар исказао спремност да помогне компанију у суспензији одређених тарифних бројева што ће им помоћи да дјелују конкурентно на тржиштима у Чешкој, Пољској и другим земљама.

- С обзиром на кризу, ову сада али и ону која се прије неколико година десила у индустрији аутомобила, важно нам је да постигнемо уштеде. Апсолутно смо задовољни подршком Министарства. Имали смо у ближој прошлости и увоз машина на које нисмо платили царину - рекао је Делић.
Осим Кошарца, у посјети СИК-у била је и замјеник министра Љиљана Ловрић, а заједно су обишли и производне погоне, те разговарали са радницима.

Посјета Житомислићу

Сташа Кошарац посјетио је манастир Житомислић код Мостара, гдје је са игуманом Данилом и мостарским парохом Радивојевем Круљем разговарао о положају српског народа и Српске православне цркве (СПЦ) у долини Неретве.

Кошарац је истакао да увијек с радошћу долази у манастир Житомислић који је стуб духовности православне Херцеговине, али и мјесто окупљања Срба који живе на овим просторима.

- Разговарали смо, између осталог, и о значају одржавања избора у Мостару и чињеници да Срби коначно постану политички фактор у граду на Неретви - казао је Кошарац.

Он је нагласио да постоји јасна опредијељеност за подршку СПЦ и српском народу у Федерацији и Мостару.

Игуман Данило захвалио је Кошарцу за посјету и интересу за живот и положај народа и Цркве у долини Нертеве.

- Министар Кошарац има љубав и разумјевање за нашу Цркву и наш народ на овим просторима и то нам је јако значајно - навео је игуман Данило.

Кошарац и игуман Данило указали су на значај добрих односа са другим вјерским заједницима и другим народима на овом подручју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана