Košarac: Pomoć kompanijama koje se bave proizvodnjom i izvozom

Srna
Košarac: Pomoć kompanijama koje se bave proizvodnjom i izvozom

MOSTAR - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac istakao je prilikom današnje posjete firmi "SIK" u Mostaru da je posebna obaveza ovog ministarstva da pomogne kompanijama koje se bave izvoznim djelatnostima.

SIK je specijalizovana firma za zavarivanje i mašinsku obradu i djeluje u 12 industrijskih oblasti.

Košarac je naglasio da u "SIK"-u radi oko 200 radnika iz FBiH i iz Republike Srpske, da je prosječna plata 1.700 KM i da svi imaju iste uslove rada.
- Ova firma je 100 odsto orijentisana na izvoz. Obaveza je ovoga ministarstva da posebnu pažnju posveti kompanijama koje se bave izvoznim djelatnostima, odnosno proizvodnjom i izvozom - rekao je Košarac.

On je istakao da trgovinski promet ove kompanije iznosi oko 20 miliona KM što govori dovoljno o tome da institucije nadležne za spoljnotrgovinski promet moraju imati poseban osjećaj za njih, koristeći pozitivne zakonske propise.
SIK je, dodao je Košarac, kao i brojne druge kompanije, imala više zahtjeva za određenu vrstu olakšica.

-Vjerujem da ćemo moći da odgovorimo ovoj i drugim kompanijama koje imaju zahtjeve i da time dodatno afirmišemo domaću proizvodnju i omogućimo što veći spoljnotrgovinski promet izvozno orijentisanih kompanija - naglasio je Košarac.
On je podsjetio da se po preuzimanju mandata opredijelio sa svojim kabinetom i na preporuke predsjedavajućeg Savjeta ministara da značajan dio svog vremena provede na terenu.

Konstatovao je da je to je izuzetno važno s obzirom na činjenicu da je značajno sagledati sve poteškoće sa kojima se susreću ljudi angažovani u realnom sektoru.
- Sa tog aspekta, a cijeneći karakter kompanije SIK i njenu poslovnu politiku, došao sam da razgovaramo o novim razvojnim planovima sa jedne strane, a sa druge da na adekvatan način saznamo više informacije o tome kako pandemija virusa korona utiče na ovu granu privrede - rekao je Košarac.
Menadžer SIK-a Denis Delić rekao je da je ministar iskazao spremnost da pomogne kompaniju u suspenziji određenih tarifnih brojeva što će im pomoći da djeluju konkurentno na tržištima u Češkoj, Poljskoj i drugim zemljama.

- S obzirom na krizu, ovu sada ali i onu koja se prije nekoliko godina desila u industriji automobila, važno nam je da postignemo uštede. Apsolutno smo zadovoljni podrškom Ministarstva. Imali smo u bližoj prošlosti i uvoz mašina na koje nismo platili carinu - rekao je Delić.
Osim Košarca, u posjeti SIK-u bila je i zamjenik ministra Ljiljana Lovrić, a zajedno su obišli i proizvodne pogone, te razgovarali sa radnicima.

Posjeta Žitomisliću

Staša Košarac posjetio je manastir Žitomislić kod Mostara, gdje je sa igumanom Danilom i mostarskim parohom Radivojevem Kruljem razgovarao o položaju srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve (SPC) u dolini Neretve.

Košarac je istakao da uvijek s radošću dolazi u manastir Žitomislić koji je stub duhovnosti pravoslavne Hercegovine, ali i mjesto okupljanja Srba koji žive na ovim prostorima.

- Razgovarali smo, između ostalog, i o značaju održavanja izbora u Mostaru i činjenici da Srbi konačno postanu politički faktor u gradu na Neretvi - kazao je Košarac.

On je naglasio da postoji jasna opredijeljenost za podršku SPC i srpskom narodu u Federaciji i Mostaru.

Iguman Danilo zahvalio je Košarcu za posjetu i interesu za život i položaj naroda i Crkve u dolini Nerteve.

- Ministar Košarac ima ljubav i razumjevanje za našu Crkvu i naš narod na ovim prostorima i to nam je jako značajno - naveo je iguman Danilo.

Košarac i iguman Danilo ukazali su na značaj dobrih odnosa sa drugim vjerskim zajednicima i drugim narodima na ovom području.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana