Корона зауставила раст на тржишту осигурања

Милијана Латиновић
Корона зауставила раст на тржишту осигурања

БАЊАЛУКА - Епидемија вируса корона зауставила је вишегодишњи тренд раста на тржишту осигурања Српске, који се годишње кретао између пет и осам одсто, што потврђује и податак да су осигуравајуће куће у првом полугодишту оствариле премију од 115,6 милиона КМ, што је за свега 0,7 одсто више у односу на исти период лани.

Према подацима Агенције за осигурање РС, наведени резултат односи се на премију која је остварена на територији Српске од стране друштава за осигурање из РС и филијала друштава за осигурање из ФБиХ.

У Агенцији наводе да се од укупно остварене премије у првом полугодишту ове године чак 81,6 одсто односило на неживотна осигурања, односно 94,4 милиона марака. Према њиховим подацима, преосталих 18,4 одсто, односно 21,2 милиона марака премије отпада на животна осигурања. Иако су новчани износи различити, процентуално однос неживотних и животних осигурања није се мијењао у односу на исти период лани.

Предсједник Скупштине Удружења друштава за осигурање РС Миломир Дурмић рекао је за “Глас Српске” да су у просјеку осигуравајућа друштва у првом полугодишту задржала ниво остварене премије из прошле године.

- Ако узмемо у обзир чињеницу да се протеклих година тренд раста кретао између пет и осам одсто, онда је ово веома лош резултат. Због епидемије вируса корона у другом кварталу није било путничких здравствених осигурања, смањен је и број ауто каско осигурања, а смањен је ионако скроман раст животних осигурања - појаснио је Дурмић, нагласивши да је овакво стање било за очекивати, с обзиром на стање у привреди и амбијент у друштву који је негативан усљед константног ширења заразе.

Дурмић је рекао да је упркос потешкоћама у пословању најважније да осигуравајућа друштва редовно исплаћују штету, да имају довољно техничких резерви како би опстали на тржишту.

Дурмић, који је и директор “Дрина осигурања”, каже да је ова осигуравајућа кућа задржала ниво премије на прошлогодишњем нивоу.

- Резултати су на прошлогодишњем нивоу, тако да је полугодишње пословање стабилно. Попуњеност техничких резерви је задовољавајућа. Годинама већ биљежимо позитивне резултате у пословању, а и на крају јуна имали смо око 3,2 милиона КМ добити - казао је Дурмић.

Добрим пословним резултатом може се похвалити и “Нешковић” осигурање, које је, према подацима из извјештаја објављеног на Бањалучкој берзи, у првом полугодишту зарадило 6,8 милиона марака.

У "Ви­нер" оси­гу­ра­њу ис­ти­чу да су, кад је у пи­та­њу оства­ре­на пре­ми­ја у пр­вом по­лу­го­ди­шту, за­др­жа­ли чел­но мје­сто у Срп­ској.

- Оства­ри­ли смо 15,2 ми­ли­о­на ма­ра­ка пре­ми­је, а до­бит дру­штва на по­лу­го­ди­шту из­но­си­ла је 451.000 ма­ра­ка - ре­кли су у тој оси­гу­ра­ва­ју­ћој ку­ћи, на­гла­сив­ши да пред­ња­че и ка­да је ри­јеч о ис­пла­ти ште­те, јер је, ка­ко ка­жу, бри­га за кли­јен­та њи­хов им­пе­ра­тив и јед­на од те­мељ­них ври­јед­но­сти гру­па­ци­је ко­ја по­слу­је у 25 европ­ских др­жа­ва.

 Резултат

У Агенцији за осигурање РС наводе да су од јануара до краја јуна ове године осигуравајућа друштва остварила нето добитак од 23 милиона марака.

- Тринаест друштава за осигурање је исказало нето добитак у укупном износу од 23,4 милиона КМ, док је једно друштво исказало нето губитак - навели су у Агенцији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана