Корона убрзава индустријску дигитализацију

Милијана Латиновић
Корона убрзава индустријску дигитализацију

БАЊАЛУКА - Домаћи привредници из металског сектора, чији је обим производње корона срозала и за 30 одсто, размијениће искуства на међународном онлајн састанку који организује Привредна комора РС, а све с циљем изласка на нова тржишта и приближавања индустријској дигитализацији која је неминовна.

Међународни онлајн билатерални сусрет привредника, који ће бити одржан 22. септембра, комора организује у сарадњи са Универзитетом у Новом Саду и Војвођанским металским сектором.

Директор Привредне коморе РС Перо Ћорић истиче да је заинтересованост предузећа из Српске за овај догађај веома велика, те да је изненађујуће колико су се многи привредници добро снашли у овој новој нормалности.

- Ова пандемија се одужила. Када смо кројили мјере за помоћ привреди, мислили смо два, три мјесеца и ово ће стати. Међутим, епидемиолошка ситуација је далеко од добре, тако да предузећа, осим изналажења начина да поврате обим пословања и освоје нова тржишта, морају водити рачуна и о здрављу запослених. Привреда се донекле стабилизује, а предузећа се опорављају идући у корак са опоравком својих ино-партнера. Поједине фирме из металског сектора се враћају на око 80 одсто обима пословања и то је охрабрујуће - рекао је Ћорић.

Појашњава да је у овој години остварен обим производње металних производа од око 80 одсто, машина и опреме око 76 одсто, затим производња осталих саобраћајних средстава из области

ауто-индустрије 61 одсто, производња базних метала је готово преполовљена, тако да је гледајући све укупно пад физичког обима производње у просјеку око 30 одсто.

Ћорић каже да, имајући у виду да су све сајамске манифестације отказане због короне, привредници морају да нађу начин да размјењују искуства.

- Онлајн сусрети су одраз потреба да привредници размјењују искуства у потрази за новим тржиштима. Техника се развија галопирајућим кораком и ми то задивљујуће брзо прихватамо. Нека предузећа су отишла веома далеко када је ријеч о дигитализацији и индустријској револуцији 4.0 која стиже много брже него што смо очекивали - рекао је Ћорић.

Нагласио је да су онлајн сусрети искорак ка дигитализацији, те додао да је ово један од начина и да се минимизирају трошкови.

- Информационе технологије су добар алат, али само алат, али знање је кључно да би тај алат био искориштен на прави начин - поручио је Ћорић.

Међународни онлајн сусрети привредника металског сектора биће одржани под окриљем Европске предузетничке мреже, а све заинтересоване компаније могу се регистровати на линку који је објављен на страници Привредне коморе РС до 20. септембра. Учешће на догађају је бесплатно.

Размјена

Перо Ћорић каже да је обим робне размјене Српске са иностранством за седам мјесеци ове године износио 4,42 милијарде марака, те да је за око 519 милиона мањи у односу на исти период прошле године.

- Само на извоз односи се 1,89 милијарди марака, што је за око 262 милиона КМ мање у односу на седам мјесеци прошле године. Имајући у виду чињеницу да је прошла година била знатно лошија од 2018, јасно је да је штета велика - рекао је Ћорић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана