Korona ubrzava industrijsku digitalizaciju

Milijana Latinović
Korona ubrzava industrijsku digitalizaciju

BANjALUKA - Domaći privrednici iz metalskog sektora, čiji je obim proizvodnje korona srozala i za 30 odsto, razmijeniće iskustva na međunarodnom onlajn sastanku koji organizuje Privredna komora RS, a sve s ciljem izlaska na nova tržišta i približavanja industrijskoj digitalizaciji koja je neminovna.

Međunarodni onlajn bilateralni susret privrednika, koji će biti održan 22. septembra, komora organizuje u saradnji sa Univerzitetom u Novom Sadu i Vojvođanskim metalskim sektorom.

Direktor Privredne komore RS Pero Ćorić ističe da je zainteresovanost preduzeća iz Srpske za ovaj događaj veoma velika, te da je iznenađujuće koliko su se mnogi privrednici dobro snašli u ovoj novoj normalnosti.

- Ova pandemija se odužila. Kada smo krojili mjere za pomoć privredi, mislili smo dva, tri mjeseca i ovo će stati. Međutim, epidemiološka situacija je daleko od dobre, tako da preduzeća, osim iznalaženja načina da povrate obim poslovanja i osvoje nova tržišta, moraju voditi računa i o zdravlju zaposlenih. Privreda se donekle stabilizuje, a preduzeća se oporavljaju idući u korak sa oporavkom svojih ino-partnera. Pojedine firme iz metalskog sektora se vraćaju na oko 80 odsto obima poslovanja i to je ohrabrujuće - rekao je Ćorić.

Pojašnjava da je u ovoj godini ostvaren obim proizvodnje metalnih proizvoda od oko 80 odsto, mašina i opreme oko 76 odsto, zatim proizvodnja ostalih saobraćajnih sredstava iz oblasti

auto-industrije 61 odsto, proizvodnja baznih metala je gotovo prepolovljena, tako da je gledajući sve ukupno pad fizičkog obima proizvodnje u prosjeku oko 30 odsto.

Ćorić kaže da, imajući u vidu da su sve sajamske manifestacije otkazane zbog korone, privrednici moraju da nađu način da razmjenjuju iskustva.

- Onlajn susreti su odraz potreba da privrednici razmjenjuju iskustva u potrazi za novim tržištima. Tehnika se razvija galopirajućim korakom i mi to zadivljujuće brzo prihvatamo. Neka preduzeća su otišla veoma daleko kada je riječ o digitalizaciji i industrijskoj revoluciji 4.0 koja stiže mnogo brže nego što smo očekivali - rekao je Ćorić.

Naglasio je da su onlajn susreti iskorak ka digitalizaciji, te dodao da je ovo jedan od načina i da se minimiziraju troškovi.

- Informacione tehnologije su dobar alat, ali samo alat, ali znanje je ključno da bi taj alat bio iskorišten na pravi način - poručio je Ćorić.

Međunarodni onlajn susreti privrednika metalskog sektora biće održani pod okriljem Evropske preduzetničke mreže, a sve zainteresovane kompanije mogu se registrovati na linku koji je objavljen na stranici Privredne komore RS do 20. septembra. Učešće na događaju je besplatno.

Razmjena

Pero Ćorić kaže da je obim robne razmjene Srpske sa inostranstvom za sedam mjeseci ove godine iznosio 4,42 milijarde maraka, te da je za oko 519 miliona manji u odnosu na isti period prošle godine.

- Samo na izvoz odnosi se 1,89 milijardi maraka, što je za oko 262 miliona KM manje u odnosu na sedam mjeseci prošle godine. Imajući u vidu činjenicu da je prošla godina bila znatno lošija od 2018, jasno je da je šteta velika - rekao je Ćorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana