Корона срушила наду у раст привреде

Милијана Латиновић
Корона срушила наду у раст привреде

БАЊАЛУКА - Вирус корона пољуљао је привреду Републике Српске што потврђује и податак да је извоз робе у априлу пао за вртоглавих 29,4 одсто, док је увоз склизнуо за 30,1 одсто у односу на исти мјесец лани, што је, према ријечима привредника, само најава још тежег сценарија.

Према подацима Републичког завода за статистику, Српска је у прошлом мјесецу на инострано тржиште пласирала робу вриједну 219 милиона, док је у истом периоду увезена роба “тешка” 293 милиона марака.

Лош април срозао је резултат за цијели квартал, па је према подацима Републичког завода за статистику у периоду од јануара до краја априла извоз пао за 11,7 одсто, а увоз за 9,7 процената.

Директор Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић каже за “Глас Српске” да су прва три мјесеца у овој години показивала благи опоравак привреде у Српској у односу на прошлу годину и уливала наду да ће крајњи резултат бити бољи, те да су дешавања у априлу донијела обесхрабрење.

- Пандемија вируса корона зауставила је све производне активности, а највише је погодила извозна предузећа, што се одразило на пад спољнотрговинске размјене. Роба није могла излазити због проблема на границама, камиони су и по 48 часова чекали на прелазак у Хрватској и све то довело је до драстичног пада - рекао је Ћорић.

Нагласио је да га много више забрињава оно што слиједи, јер се негативан тренд наставио и у мају.

- Посебно је погођена металска индустрија. Прогнозе за мај су лоше и питање је како ће наша предузећа то пребродити. Посебно забрињава то што се споро опорављају и европске земље, попут Италије која је међу нашим најважнијим партнерима па је овакав резултат у априлу најава само још горег сценарија који је пред нама - упозорио је Ћорић и додао да би све то могло довести и до отпуштања радника у идућем периоду.

Ћорић подсјећа да су привредници преживјели април захваљујући залихама репроматеријала и годишњим одморима, те да су на тај начин донекле премостили прошли мјесец, али да им сада главобољу задају пуна складишта производа која не могу пласирати на тржиште.

- Без обзира на ублажавање мјера треба и даље водити рачуна и предузимати све мјере заштите радника у предузећима, јер уколико епидемија ескалира то ће нас докрајчити - казао је Ћорић.

Економисти сматрају да су овакве посљедице пандемије биле очекиване, јер је рад на два мјесеца били готово потпуно заустављени.

- Посљедице вируса корона осјете се у свим сегментима, од зарада, спољнотрговинске размјене до прилива новца по основу ПДВ-а. Штете се још сабирају и веома је важно да надлежни утврде адекватне мјере за опоравак привреде и излазак предузећа из кризе - рекао је економиста Зоран Павловић.

Плата пала за 10 КМ

Према подацима Републичког завода за статистику просјечна плата након опорезивања у априлу је износила 946 марака, што је за десет марака мање у односу на просјечну мартовску плату у Српској.

- Предузећа у којима се плате зарађују, попут оних у прерађивачкој индустрији гдје добар радник у нормалном времену и пребаци број радних сати нису радила пуним капацитетом, није било тих прековремених сати и  сматрам да је то утицало на смањење плата - рекао је Перо Ћорић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана