Korona srušila nadu u rast privrede

Milijana Latinović
Korona srušila nadu u rast privrede

BANjALUKA - Virus korona poljuljao je privredu Republike Srpske što potvrđuje i podatak da je izvoz robe u aprilu pao za vrtoglavih 29,4 odsto, dok je uvoz skliznuo za 30,1 odsto u odnosu na isti mjesec lani, što je, prema riječima privrednika, samo najava još težeg scenarija.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srpska je u prošlom mjesecu na inostrano tržište plasirala robu vrijednu 219 miliona, dok je u istom periodu uvezena roba “teška” 293 miliona maraka.

Loš april srozao je rezultat za cijeli kvartal, pa je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u periodu od januara do kraja aprila izvoz pao za 11,7 odsto, a uvoz za 9,7 procenata.

Direktor Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić kaže za “Glas Srpske” da su prva tri mjeseca u ovoj godini pokazivala blagi oporavak privrede u Srpskoj u odnosu na prošlu godinu i ulivala nadu da će krajnji rezultat biti bolji, te da su dešavanja u aprilu donijela obeshrabrenje.

- Pandemija virusa korona zaustavila je sve proizvodne aktivnosti, a najviše je pogodila izvozna preduzeća, što se odrazilo na pad spoljnotrgovinske razmjene. Roba nije mogla izlaziti zbog problema na granicama, kamioni su i po 48 časova čekali na prelazak u Hrvatskoj i sve to dovelo je do drastičnog pada - rekao je Ćorić.

Naglasio je da ga mnogo više zabrinjava ono što slijedi, jer se negativan trend nastavio i u maju.

- Posebno je pogođena metalska industrija. Prognoze za maj su loše i pitanje je kako će naša preduzeća to prebroditi. Posebno zabrinjava to što se sporo oporavljaju i evropske zemlje, poput Italije koja je među našim najvažnijim partnerima pa je ovakav rezultat u aprilu najava samo još goreg scenarija koji je pred nama - upozorio je Ćorić i dodao da bi sve to moglo dovesti i do otpuštanja radnika u idućem periodu.

Ćorić podsjeća da su privrednici preživjeli april zahvaljujući zalihama repromaterijala i godišnjim odmorima, te da su na taj način donekle premostili prošli mjesec, ali da im sada glavobolju zadaju puna skladišta proizvoda koja ne mogu plasirati na tržište.

- Bez obzira na ublažavanje mjera treba i dalje voditi računa i preduzimati sve mjere zaštite radnika u preduzećima, jer ukoliko epidemija eskalira to će nas dokrajčiti - kazao je Ćorić.

Ekonomisti smatraju da su ovakve posljedice pandemije bile očekivane, jer je rad na dva mjeseca bili gotovo potpuno zaustavljeni.

- Posljedice virusa korona osjete se u svim segmentima, od zarada, spoljnotrgovinske razmjene do priliva novca po osnovu PDV-a. Štete se još sabiraju i veoma je važno da nadležni utvrde adekvatne mjere za oporavak privrede i izlazak preduzeća iz krize - rekao je ekonomista Zoran Pavlović.

Plata pala za 10 KM

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prosječna plata nakon oporezivanja u aprilu je iznosila 946 maraka, što je za deset maraka manje u odnosu na prosječnu martovsku platu u Srpskoj.

- Preduzeća u kojima se plate zarađuju, poput onih u prerađivačkoj industriji gdje dobar radnik u normalnom vremenu i prebaci broj radnih sati nisu radila punim kapacitetom, nije bilo tih prekovremenih sati i  smatram da je to uticalo na smanjenje plata - rekao je Pero Ćorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana