Корона није угасила машине на обалама Саве

Ведрана Кулага
Корона није угасила машине на обалама Саве

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Пандемија вируса корона није угасила машине на градилиштима на обалама ријеке Саве, тако да би требало да три нова моста, која ће БиХ спајати са Хрватском и Србијом, буду завршена у планираним роковима, уз евентуална мања одступања.

Градња међудржавног моста на Сави код Градишке званично је започета у октобру прошле године, након дуже од деценије преговора и проблема, а градњу је помогла и ЕУ. Вриједност радова за мост, који ће бити дуг 426 метара, широк 22,6 метара и имати по двије коловозне траке у сваком смјеру, је 19,54 милиона евра без ПДВ-а.

Уговором је дефинисано да радови, од увођења извођача у посао, треба да буду готови у року од 30 мјесеци, а изградња моста ће, како су истицали званичници Српске, дати пуни смисао аутопуту Градишка - Бањалука, јер ће бити повезан на паневропски коридор десет и аутопут Београд - Загреб, а тиме и на мрежу аутопутева западне Европе.

У предузећу “Аутопутеви РС” потврдили су јуче “Гласу Српске” да радови код Градишке нису заустављени те да су извођачи предузели све прописане мјере да би заштитили раднике.

- Недавно је стигао и први дио жељезне конструкције, тако да се све одвија без већих проблема те очекујемо да ће тако бити и настављено да би мост био завршен у вријеме када је и планирано, односно дефинисано уговором - рекли су у том предузећу.

Министар комуникација и транспорта БиХ Војин Митровић, који је прије неколико дана обишао градилиште моста преко Саве код Свилаја на подручју Оџака, вриједног 24 милиона евра без ПДВ-а, рекао је за “Глас” да је тај пројекат завршен и да очекује да у идућих 15-20 дана буде урађен и технички пријем.

- Остала је још и дионица пута између моста и граничног прелаза, у дужини од 300 метара, али ни то није велики проблем - рекао је Митровић.

Трећи мост на Сави, за који је крајем прошле године постављен камен темељац код Бијељине, дио је будућег аутопута који ће повезивати Београд и Сарајево, односно Београд и Бањалуку. Србија ће, према ранијим најавама, финансирати изградњу моста на Рачи, вриједног око 100 милиона евра те помоћи изградњу дионице од границе са Србијом до Бијељине.

- Припреми радови су урађени и очекујемо да ни овдје неће бити проблема. Грађевинска сезона почиње, ствари јесу мало успорене у неким сегментима, али битних помјерања рокова не би требало да буде. Ако буде помјерања, не би, генерално за све ове пројекте требало да буде драстично - истакао је Митровић, који је додао да је здравље становништва најважније.

“Братољуб”

Дуго најављивана градња граничног прелаза код моста “Братољуб” између Братунца и Љубовије почела је почетком прошлог мјесеца. Фирма “Еникон-градња” је носилац конзорцијума извођача, а према уговору, радови треба да буду завршени за 350 дана. Укупна вриједност радова износи готово 14 милиона КМ. Градња моста, који је финансирала Србија, завршена је у мају 2017. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана