Korona nije ugasila mašine na obalama Save

Vedrana Kulaga
Korona nije ugasila mašine na obalama Save

BANjALUKA, SARAJEVO - Pandemija virusa korona nije ugasila mašine na gradilištima na obalama rijeke Save, tako da bi trebalo da tri nova mosta, koja će BiH spajati sa Hrvatskom i Srbijom, budu završena u planiranim rokovima, uz eventualna manja odstupanja.

Gradnja međudržavnog mosta na Savi kod Gradiške zvanično je započeta u oktobru prošle godine, nakon duže od decenije pregovora i problema, a gradnju je pomogla i EU. Vrijednost radova za most, koji će biti dug 426 metara, širok 22,6 metara i imati po dvije kolovozne trake u svakom smjeru, je 19,54 miliona evra bez PDV-a.

Ugovorom je definisano da radovi, od uvođenja izvođača u posao, treba da budu gotovi u roku od 30 mjeseci, a izgradnja mosta će, kako su isticali zvaničnici Srpske, dati puni smisao autoputu Gradiška - Banjaluka, jer će biti povezan na panevropski koridor deset i autoput Beograd - Zagreb, a time i na mrežu autoputeva zapadne Evrope.

U preduzeću “Autoputevi RS” potvrdili su juče “Glasu Srpske” da radovi kod Gradiške nisu zaustavljeni te da su izvođači preduzeli sve propisane mjere da bi zaštitili radnike.

- Nedavno je stigao i prvi dio željezne konstrukcije, tako da se sve odvija bez većih problema te očekujemo da će tako biti i nastavljeno da bi most bio završen u vrijeme kada je i planirano, odnosno definisano ugovorom - rekli su u tom preduzeću.

Ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović, koji je prije nekoliko dana obišao gradilište mosta preko Save kod Svilaja na području Odžaka, vrijednog 24 miliona evra bez PDV-a, rekao je za “Glas” da je taj projekat završen i da očekuje da u idućih 15-20 dana bude urađen i tehnički prijem.

- Ostala je još i dionica puta između mosta i graničnog prelaza, u dužini od 300 metara, ali ni to nije veliki problem - rekao je Mitrović.

Treći most na Savi, za koji je krajem prošle godine postavljen kamen temeljac kod Bijeljine, dio je budućeg autoputa koji će povezivati Beograd i Sarajevo, odnosno Beograd i Banjaluku. Srbija će, prema ranijim najavama, finansirati izgradnju mosta na Rači, vrijednog oko 100 miliona evra te pomoći izgradnju dionice od granice sa Srbijom do Bijeljine.

- Pripremi radovi su urađeni i očekujemo da ni ovdje neće biti problema. Građevinska sezona počinje, stvari jesu malo usporene u nekim segmentima, ali bitnih pomjeranja rokova ne bi trebalo da bude. Ako bude pomjeranja, ne bi, generalno za sve ove projekte trebalo da bude drastično - istakao je Mitrović, koji je dodao da je zdravlje stanovništva najvažnije.

“Bratoljub”

Dugo najavljivana gradnja graničnog prelaza kod mosta “Bratoljub” između Bratunca i Ljubovije počela je početkom prošlog mjeseca. Firma “Enikon-gradnja” je nosilac konzorcijuma izvođača, a prema ugovoru, radovi treba da budu završeni za 350 dana. Ukupna vrijednost radova iznosi gotovo 14 miliona KM. Gradnja mosta, koji je finansirala Srbija, završena je u maju 2017. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana