"Југотекс" оживљава текстилну индустрију регије Бирач

Вељко Зељковић
"Југотекс" оживљава текстилну индустрију регије Бирач

МИЛИЋИ, СМЕДЕРЕВО - Фирма "Југотекс" из Смедерева, која се бави производњом заштитне одјеће коју највећим дијелом извози, на прољеће би требало да отвори производни погон и у Милићима, чиме ће текстилна индустрија у регији Бирач поново заживјети.

Власник ове породичне фирме Власта Ристић за "Глас Српске" истиче да би производња требало да почне најкасније у наредна два или три мјесеца, наводећи да тренутно у већ опремљеном милићком погону обуку пролази двадесетак жена.

- Када завршимо са тим дијелом, отворићемо и наше погоне. Имали смо изузетну сарадњу са руководством општине, које нам је изашло у сусрет, уступило објекат, али и издвојило значајна финансијска средства да се један овакав погон отвори у Милићима. Ми смо у машине уложили око 35.000 евра. Планирали смо да до краја године запослимо од 40 до 50 радница, у зависности од обима посла, а заштитну опрему ћемо у почетку пласирати на тржиште Српске и Србије - рекао је Ристић, наводећи да су њихови производи већ 25 година препознатљиви на иностраним тржиштима.

Према ријечима начелника општине Милићи Марка Савића, предузеће "Југотекс" је једна од најеминентнијих фирми у Србији када је ријеч о текстилној индустрији и производњи ХТЗ и заштитне опреме.

- Направили смо уговор с њима о реализацији заједничког пројекта. Општина им је уступила на коришћење један објекат, који смо претходно санирали и адаптирали, али смо финансирали и обуку радница, које би након тога требало да буду запослене у овом погону. За све то смо издвојили око 40.000 марака - објаснио је Савић. 

Нагласио је и да је ријеч о великој инвестицији за омалену општину Милићи, а поготово јер ће у овом погону бити запослени радници из категорије незапослених који су до сада врло тешко долазили до посла.

- У Власеници је прије рата постојала текстилна индустрија, али је она, нажалост, угашена. Након тога на овим нашим просторима није било оваквих погона. Због те чињенице, али и податка да је на тржишту рада доминантна женска радна снага, ми смо одлучили да подржимо отварање једног оваквог погона у нашој општини - поручио је Савић.

Предузеће "Југотекс" из Смедерева је иначе један од већих произвођача заштитне одјеће у Србији и велики извозник у земље Европске уније. Годишње произведу више од 360.000 комада радне и специјализоване заштитне одјеће и запошљавају око 120 радника.

Планови

Марко Савић је нагласио да би ускоро могло доћи до закључења уговора са још неколико компанија. Како је појаснио, у завршној фази су преговори са предузећем које се бави производњом алата за багере, а највјероватније ће још један општински простор, након адаптације, бити уступљен на коришћење за производни погон машинске обраде, у којем би било запослено око 20 радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана