"Jugoteks" oživljava tekstilnu industriju regije Birač

Veljko Zeljković
"Jugoteks" oživljava tekstilnu industriju regije Birač

MILIĆI, SMEDEREVO - Firma "Jugoteks" iz Smedereva, koja se bavi proizvodnjom zaštitne odjeće koju najvećim dijelom izvozi, na proljeće bi trebalo da otvori proizvodni pogon i u Milićima, čime će tekstilna industrija u regiji Birač ponovo zaživjeti.

Vlasnik ove porodične firme Vlasta Ristić za "Glas Srpske" ističe da bi proizvodnja trebalo da počne najkasnije u naredna dva ili tri mjeseca, navodeći da trenutno u već opremljenom milićkom pogonu obuku prolazi dvadesetak žena.

- Kada završimo sa tim dijelom, otvorićemo i naše pogone. Imali smo izuzetnu saradnju sa rukovodstvom opštine, koje nam je izašlo u susret, ustupilo objekat, ali i izdvojilo značajna finansijska sredstva da se jedan ovakav pogon otvori u Milićima. Mi smo u mašine uložili oko 35.000 evra. Planirali smo da do kraja godine zaposlimo od 40 do 50 radnica, u zavisnosti od obima posla, a zaštitnu opremu ćemo u početku plasirati na tržište Srpske i Srbije - rekao je Ristić, navodeći da su njihovi proizvodi već 25 godina prepoznatljivi na inostranim tržištima.

Prema riječima načelnika opštine Milići Marka Savića, preduzeće "Jugoteks" je jedna od najeminentnijih firmi u Srbiji kada je riječ o tekstilnoj industriji i proizvodnji HTZ i zaštitne opreme.

- Napravili smo ugovor s njima o realizaciji zajedničkog projekta. Opština im je ustupila na korišćenje jedan objekat, koji smo prethodno sanirali i adaptirali, ali smo finansirali i obuku radnica, koje bi nakon toga trebalo da budu zaposlene u ovom pogonu. Za sve to smo izdvojili oko 40.000 maraka - objasnio je Savić. 

Naglasio je i da je riječ o velikoj investiciji za omalenu opštinu Milići, a pogotovo jer će u ovom pogonu biti zaposleni radnici iz kategorije nezaposlenih koji su do sada vrlo teško dolazili do posla.

- U Vlasenici je prije rata postojala tekstilna industrija, ali je ona, nažalost, ugašena. Nakon toga na ovim našim prostorima nije bilo ovakvih pogona. Zbog te činjenice, ali i podatka da je na tržištu rada dominantna ženska radna snaga, mi smo odlučili da podržimo otvaranje jednog ovakvog pogona u našoj opštini - poručio je Savić.

Preduzeće "Jugoteks" iz Smedereva je inače jedan od većih proizvođača zaštitne odjeće u Srbiji i veliki izvoznik u zemlje Evropske unije. Godišnje proizvedu više od 360.000 komada radne i specijalizovane zaštitne odjeće i zapošljavaju oko 120 radnika.

Planovi

Marko Savić je naglasio da bi uskoro moglo doći do zaključenja ugovora sa još nekoliko kompanija. Kako je pojasnio, u završnoj fazi su pregovori sa preduzećem koje se bavi proizvodnjom alata za bagere, a najvjerovatnije će još jedan opštinski prostor, nakon adaptacije, biti ustupljen na korišćenje za proizvodni pogon mašinske obrade, u kojem bi bilo zaposleno oko 20 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana