Јагма за грађом и дрвеним подовима

Милијана Латиновић
Јагма за грађом и дрвеним подовима

БАЊАЛУКА - Повећана производња и продаја шумских сортимената у првом кварталу ове године охрабрујући је старт за дрвопрерађиваче, на чију адресу из Европе махом стижу веће наруџбе за резану грађу четинара и дрвене подове.

Према подацима Републичког завода за статистику у прва три мјесеца ове године произведено је 357.842 метра кубног разних шумских сортимената, што је за 5,1 одсто више у односу на исти период лани. У производњи су предњачили трупци четинара и огревно дрво лишћара.

Када је ријеч о продаји, у првом овогодишњем кварталу укупно је продато 316.916 метара кубних шумских сортимената, што је за 7,6 процената више у односу на исти период 2021. године.

Секретар Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори РС Лазо Шиник рекао је за “Глас Српске” да је на бољи резултат утицало и то што је прошла година била веома слаба и обиљежило ју је много проблема.

- Овакав старт охрабрује, а да бисмо дефинитивно изашли из кризе и постигли све оно што је планирано, неопходно је да ти проценти расту и у наредном периоду. Једино од чега стрепимо је да се сукоб у Украјини и тамошњи проблеми не прелију на наша најважнија тржишта. За сада је тражња за нашим производима веома добра - рекао је Шиник.

Нагласио је да се порастом производње у шумарству стварају услови за постизање одличних резултата на крају ове године.

Шиник је истакао да је дрво четинара и даље хит када је ријеч о потражњи, посебно резана грађа, али је, како истиче, велики број наруџби и за дрвеном грађевинском столаријом и кућама.

Да дрвопрерађивачи имају пуне руке посла потврђује и предсједник Удружења дрвопрерађивача РС Дарко Партало нагласивши да дрвна индустрија биљежи значајно веће наруџбе него лани.

- Имамо потешкоћа да набавимо репроматеријале које смо и раније увозили, шперплочу и иверицу, али посла имамо и најважније је да “Шуме Српске” испоручују довољно сировине, а резултат неће изостати. Велика је потражња за буковим плочама, дрвеним подовима и резаном грађом четинара - рекао је Партало.

Он додаје да су све дугорочне прогнозе незахвалне, јер посла има доста, сировине такође, али с обзиром на геополитичка дешавања у свијету тешко је процијенити шта ће се и како дешавати.

- Наше тржиште није изоловано од остатка свијета. Све што се дешава у окружењу и шире утиче на неки начин и на наше пословање - закључио је Партало.

Намјештај

Лазо Шиник је истакао да је у Српској у прва три мјесеца ове године забиљежен раст извоза намјештаја за више од 30 одсто.

- Поремећаји на тржишту негативно би се могли одразити баш на сектор намјештаја. Прво гдје ће бити евидентно успоравање јесте код трајних потрошних добара као што је намјештај - рекао је Шиник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана