Jagma za građom i drvenim podovima

Milijana Latinović
Jagma za građom i drvenim podovima

BANjALUKA - Povećana proizvodnja i prodaja šumskih sortimenata u prvom kvartalu ove godine ohrabrujući je start za drvoprerađivače, na čiju adresu iz Evrope mahom stižu veće narudžbe za rezanu građu četinara i drvene podove.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u prva tri mjeseca ove godine proizvedeno je 357.842 metra kubnog raznih šumskih sortimenata, što je za 5,1 odsto više u odnosu na isti period lani. U proizvodnji su prednjačili trupci četinara i ogrevno drvo lišćara.

Kada je riječ o prodaji, u prvom ovogodišnjem kvartalu ukupno je prodato 316.916 metara kubnih šumskih sortimenata, što je za 7,6 procenata više u odnosu na isti period 2021. godine.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori RS Lazo Šinik rekao je za “Glas Srpske” da je na bolji rezultat uticalo i to što je prošla godina bila veoma slaba i obilježilo ju je mnogo problema.

- Ovakav start ohrabruje, a da bismo definitivno izašli iz krize i postigli sve ono što je planirano, neophodno je da ti procenti rastu i u narednom periodu. Jedino od čega strepimo je da se sukob u Ukrajini i tamošnji problemi ne preliju na naša najvažnija tržišta. Za sada je tražnja za našim proizvodima veoma dobra - rekao je Šinik.

Naglasio je da se porastom proizvodnje u šumarstvu stvaraju uslovi za postizanje odličnih rezultata na kraju ove godine.

Šinik je istakao da je drvo četinara i dalje hit kada je riječ o potražnji, posebno rezana građa, ali je, kako ističe, veliki broj narudžbi i za drvenom građevinskom stolarijom i kućama.

Da drvoprerađivači imaju pune ruke posla potvrđuje i predsjednik Udruženja drvoprerađivača RS Darko Partalo naglasivši da drvna industrija bilježi značajno veće narudžbe nego lani.

- Imamo poteškoća da nabavimo repromaterijale koje smo i ranije uvozili, šperploču i ivericu, ali posla imamo i najvažnije je da “Šume Srpske” isporučuju dovoljno sirovine, a rezultat neće izostati. Velika je potražnja za bukovim pločama, drvenim podovima i rezanom građom četinara - rekao je Partalo.

On dodaje da su sve dugoročne prognoze nezahvalne, jer posla ima dosta, sirovine takođe, ali s obzirom na geopolitička dešavanja u svijetu teško je procijeniti šta će se i kako dešavati.

- Naše tržište nije izolovano od ostatka svijeta. Sve što se dešava u okruženju i šire utiče na neki način i na naše poslovanje - zaključio je Partalo.

Namještaj

Lazo Šinik je istakao da je u Srpskoj u prva tri mjeseca ove godine zabilježen rast izvoza namještaja za više od 30 odsto.

- Poremećaji na tržištu negativno bi se mogli odraziti baš na sektor namještaja. Prvo gdje će biti evidentno usporavanje jeste kod trajnih potrošnih dobara kao što je namještaj - rekao je Šinik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana