Извоз мањи за 65 милиона КМ

Милијана Латиновић
Извоз мањи за 65 милиона КМ

Бањалука - Домаћи привредници су у првом полугодишту ове године на тржиште самопроглашеног Косова извезли робу вриједну 6,84 милиона марака, што је за око 65 милиона КМ мање у односу на исти период лани, што потврђује да спољнотрговинска размјена са тамошњим тржиштем и у овој години наставља силазном путањом.

Анализирајући извоз и увоз са Косовом, у Спољнотрговинској комори БиХ наводе да је након што су приштинске власти у новембру прошле године увеле таксе од 100 одсто на сву робу из БиХ и Србије извоз у том мјесецу износио 7,9 милиона марака, а већ у децембру пао на 2,3 милиона КМ.

- У прва три мјесеца ове године постојао је континуитет извоза у просјеку од 1,36 милиона КМ, након чега у априлу опада за готово 70 одсто у односу на претходни мјесец, падајући на износ испод пола милиона марака, те је остварен дефицит на мјесечном нивоу већи од 50 одсто - навели су у Спољнотрговинској комори БиХ.

Додају да је у првом полугодишту на домаће тржиште стигла роба са Косова вриједна 5,52 милиона марака, што је за 3,1 милион КМ мање у односу на исти период прошле године.

Појашњавају да је вриједност извоза на Косово, прије увођења такси, на мјесечном нивоу достизала 13 милиона марака, а од спуштања рампе за производе из БиХ свега милион марака.

- У укупној размјени БиХ са свијетом око 14 одсто односи се на земље потписнице Централноевропског споразума о слободној трговини (ЦЕФТА), а од тога скоро четири одсто се односи на Косово. Иако је то мало тржиште, било је једно од ријетких на којем смо биљежили суфицит. Највећа опасност за домаће привреднике јесте то што задржавањем ових такси губе тржиште, а на њихово мјесто улазе други партнери, као што је Италија, а једном изгубљено тржиште тешко је вратити - истакли су у Спољнотрговинској комори и подсјетили да су одмах након увођења тих такси упозорили све институције у БиХ да је ријеч о озбиљном кршењу ЦЕФТА и нарушавању принципа регионалне сарадње.

Према подацима Спољнотрговинске коморе, на Косово је за шест мјесеци највише извезено коже, крзна и текстила, и то у вриједности 3,58 милиона КМ, те хемијских, фармацеутских производа, ђубрива, пластике и гуме у вриједности око милион марака.

На домаће тржиште са Косова је за шест мјесеци највише стигло коже, крзна и текстила, и то у вриједности 1,56 милиона марака, те руде и метала у вриједности 1,33 милиона КМ.

Економиста Зоран Павловић каже за “Глас Српске” да су извоз на Косово наставила само предузећа која могу да издрже “ненормалну” таксу коју су увеле приштинске власти.

- Размјена је пала на ниво од око 10 одсто оног колико смо раније извозили. На тамошње тржиште дошли су други произвођачи, а поједини домаћи привредници су чак затворили погоне. Косово је тим потезом нарушило споразум ЦЕФТА, а да за то није санкционисано - рекао је Павловић.

Додао је да ће домаћим фирмама бити веома тешко да поново освоје тржиште Косова уколико икада таксе буду укинуте јер тамо производе сада пласирају произвођачи из других земаља.

 

*Спољнотрговинска размјена БиХ са Косовом у протеклих пет година (у милионима КМ)

ГОДИНА УВОЗ ИЗВОЗ
2014. 7,91 124,15
2015. 14,68 150,91
2016. 14,33 157,66
2017. 15,83 163,56
2018 16,45 141,92

 



.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана