Izvoz manji za 65 miliona KM

Milijana Latinović
Izvoz manji za 65 miliona KM

Banjaluka - Domaći privrednici su u prvom polugodištu ove godine na tržište samoproglašenog Kosova izvezli robu vrijednu 6,84 miliona maraka, što je za oko 65 miliona KM manje u odnosu na isti period lani, što potvrđuje da spoljnotrgovinska razmjena sa tamošnjim tržištem i u ovoj godini nastavlja silaznom putanjom.

Analizirajući izvoz i uvoz sa Kosovom, u Spoljnotrgovinskoj komori BiH navode da je nakon što su prištinske vlasti u novembru prošle godine uvele takse od 100 odsto na svu robu iz BiH i Srbije izvoz u tom mjesecu iznosio 7,9 miliona maraka, a već u decembru pao na 2,3 miliona KM.

- U prva tri mjeseca ove godine postojao je kontinuitet izvoza u prosjeku od 1,36 miliona KM, nakon čega u aprilu opada za gotovo 70 odsto u odnosu na prethodni mjesec, padajući na iznos ispod pola miliona maraka, te je ostvaren deficit na mjesečnom nivou veći od 50 odsto - naveli su u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Dodaju da je u prvom polugodištu na domaće tržište stigla roba sa Kosova vrijedna 5,52 miliona maraka, što je za 3,1 milion KM manje u odnosu na isti period prošle godine.

Pojašnjavaju da je vrijednost izvoza na Kosovo, prije uvođenja taksi, na mjesečnom nivou dostizala 13 miliona maraka, a od spuštanja rampe za proizvode iz BiH svega milion maraka.

- U ukupnoj razmjeni BiH sa svijetom oko 14 odsto odnosi se na zemlje potpisnice Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA), a od toga skoro četiri odsto se odnosi na Kosovo. Iako je to malo tržište, bilo je jedno od rijetkih na kojem smo bilježili suficit. Najveća opasnost za domaće privrednike jeste to što zadržavanjem ovih taksi gube tržište, a na njihovo mjesto ulaze drugi partneri, kao što je Italija, a jednom izgubljeno tržište teško je vratiti - istakli su u Spoljnotrgovinskoj komori i podsjetili da su odmah nakon uvođenja tih taksi upozorili sve institucije u BiH da je riječ o ozbiljnom kršenju CEFTA i narušavanju principa regionalne saradnje.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore, na Kosovo je za šest mjeseci najviše izvezeno kože, krzna i tekstila, i to u vrijednosti 3,58 miliona KM, te hemijskih, farmaceutskih proizvoda, đubriva, plastike i gume u vrijednosti oko milion maraka.

Na domaće tržište sa Kosova je za šest mjeseci najviše stiglo kože, krzna i tekstila, i to u vrijednosti 1,56 miliona maraka, te rude i metala u vrijednosti 1,33 miliona KM.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže za “Glas Srpske” da su izvoz na Kosovo nastavila samo preduzeća koja mogu da izdrže “nenormalnu” taksu koju su uvele prištinske vlasti.

- Razmjena je pala na nivo od oko 10 odsto onog koliko smo ranije izvozili. Na tamošnje tržište došli su drugi proizvođači, a pojedini domaći privrednici su čak zatvorili pogone. Kosovo je tim potezom narušilo sporazum CEFTA, a da za to nije sankcionisano - rekao je Pavlović.

Dodao je da će domaćim firmama biti veoma teško da ponovo osvoje tržište Kosova ukoliko ikada takse budu ukinute jer tamo proizvode sada plasiraju proizvođači iz drugih zemalja.

 

*Spoljnotrgovinska razmjena BiH sa Kosovom u proteklih pet godina (u milionima KM)

GODINA UVOZ IZVOZ
2014. 7,91 124,15
2015. 14,68 150,91
2016. 14,33 157,66
2017. 15,83 163,56
2018 16,45 141,92

 



.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana