Израелско тржиште гарант опстанка производње

Милијана Латиновић
Израелско тржиште гарант опстанка производње

БАЊАЛУКА - Домаћи произвођачи, првенствено сточари, очекују позитиван одговор из Израела и истичу да би отварање још једног тржишта било додатни подстицај и гарант опстанка производње, али и шанса за повећање пољопривредних капацитета.

Како би домаћа роба животињског поријекла нашла мјесто и на полицама маркета у Израелу, та земља доставила је БиХ упитник са питањима из неколико области. Директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Саша Бошковић појашњава за “Глас Српске” да се процјена система контрола у БиХ односи на сву робу изузев перади.

- Питања су се односила на стање у земљи о питању здравља животиња, систем управљања надлежним тијелима, изворе финансирања, услове запошљавања службених ветеринара, а највише питања било је из области правних и извршних овлашћења - навео је Бошковић.

Да ли систем БиХ испуњава услове које прописује Израел, биће познато након што тамошње надлежно тијело процијени одговоре које је БиХ доставила.

- Према досадашњим правилима, од 30 до 90 дана је рок у којем смо добијали одговоре држава. Међутим, било је и оних  које и након наведеног рока нису доставиле информацију. Вјерујем да ће, зависно од плана рада и приоритета које надлежно тијело Израела има, наведена процјена бити извршена. Надамо се позитивној оцјени и тиме стварању услова потребних за отварање тржишта Израела за робу животињског поријекла из БиХ - истакао је Бошковић.

Позитиван одговор из Израела очекује и министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац који је рекао да ће БиХ уложити максималне напоре у реализацији овог циља.

- Наша базна политика је да континуирано радимо на отварању нових тржишта за домаће производе. У том смислу, осим ЕУ и земаља ЦЕФТА, посебну пажњу усмјерили смо на тржишта Русије, Кине, Малезије, Израела, Кувајта, Уједињених Арапских Емирата и Саудијске Арабије - истакао је Кошарац.

Новој прилици надају се и произвођачи који годинама муку муче са нелојалном конкуренцијом на домаћем тржишту.

Предсједник Удружења узгајивача товне јунади у РС Горан Митровић рекао је за “Глас” да без изласка на нова тржишта домаћи произвођачи немају никакву шансу.

- Отварање израелског тржишта један је од предуслова за повећање домаће производње. Црвено месо не можемо извозити у Европску унију, тако да свако тржиште које се отвори нама је вјетар у леђа - рекао је Митровић.

Додаје да је производња у посљедње вријеме доста пала због нелојалне конкуренције и промјена на свјетским берзама и тржиштима.

Митровић наглашава да надлежни на свим нивоима власти у БиХ треба да раде у корист домаћих произвођача.

- Израелци су велики потрошачи и уколико се прилагодимо условима које израелска страна стави пред нас, сигурно ћемо бити на добитку - поручио је Митровић.

Квалитет

Горан Митровић наглашава да домаћи сточарски производи квалитетом и те­ како могу парирати онима из земаља у окружењу.

- Наша стока се не храни отпадом као у неким другим земљама. Ипак водимо рачуна и у већини случајева сами припремамо квалитетну сточну храну - рекао је Митровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана