Izraelsko tržište garant opstanka proizvodnje

Milijana Latinović
Izraelsko tržište garant opstanka proizvodnje

BANjALUKA - Domaći proizvođači, prvenstveno stočari, očekuju pozitivan odgovor iz Izraela i ističu da bi otvaranje još jednog tržišta bilo dodatni podsticaj i garant opstanka proizvodnje, ali i šansa za povećanje poljoprivrednih kapaciteta.

Kako bi domaća roba životinjskog porijekla našla mjesto i na policama marketa u Izraelu, ta zemlja dostavila je BiH upitnik sa pitanjima iz nekoliko oblasti. Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Saša Bošković pojašnjava za “Glas Srpske” da se procjena sistema kontrola u BiH odnosi na svu robu izuzev peradi.

- Pitanja su se odnosila na stanje u zemlji o pitanju zdravlja životinja, sistem upravljanja nadležnim tijelima, izvore finansiranja, uslove zapošljavanja službenih veterinara, a najviše pitanja bilo je iz oblasti pravnih i izvršnih ovlašćenja - naveo je Bošković.

Da li sistem BiH ispunjava uslove koje propisuje Izrael, biće poznato nakon što tamošnje nadležno tijelo procijeni odgovore koje je BiH dostavila.

- Prema dosadašnjim pravilima, od 30 do 90 dana je rok u kojem smo dobijali odgovore država. Međutim, bilo je i onih  koje i nakon navedenog roka nisu dostavile informaciju. Vjerujem da će, zavisno od plana rada i prioriteta koje nadležno tijelo Izraela ima, navedena procjena biti izvršena. Nadamo se pozitivnoj ocjeni i time stvaranju uslova potrebnih za otvaranje tržišta Izraela za robu životinjskog porijekla iz BiH - istakao je Bošković.

Pozitivan odgovor iz Izraela očekuje i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac koji je rekao da će BiH uložiti maksimalne napore u realizaciji ovog cilja.

- Naša bazna politika je da kontinuirano radimo na otvaranju novih tržišta za domaće proizvode. U tom smislu, osim EU i zemalja CEFTA, posebnu pažnju usmjerili smo na tržišta Rusije, Kine, Malezije, Izraela, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije - istakao je Košarac.

Novoj prilici nadaju se i proizvođači koji godinama muku muče sa nelojalnom konkurencijom na domaćem tržištu.

Predsjednik Udruženja uzgajivača tovne junadi u RS Goran Mitrović rekao je za “Glas” da bez izlaska na nova tržišta domaći proizvođači nemaju nikakvu šansu.

- Otvaranje izraelskog tržišta jedan je od preduslova za povećanje domaće proizvodnje. Crveno meso ne možemo izvoziti u Evropsku uniju, tako da svako tržište koje se otvori nama je vjetar u leđa - rekao je Mitrović.

Dodaje da je proizvodnja u posljednje vrijeme dosta pala zbog nelojalne konkurencije i promjena na svjetskim berzama i tržištima.

Mitrović naglašava da nadležni na svim nivoima vlasti u BiH treba da rade u korist domaćih proizvođača.

- Izraelci su veliki potrošači i ukoliko se prilagodimo uslovima koje izraelska strana stavi pred nas, sigurno ćemo biti na dobitku - poručio je Mitrović.

Kvalitet

Goran Mitrović naglašava da domaći stočarski proizvodi kvalitetom i te­ kako mogu parirati onima iz zemalja u okruženju.

- Naša stoka se ne hrani otpadom kao u nekim drugim zemljama. Ipak vodimo računa i u većini slučajeva sami pripremamo kvalitetnu stočnu hranu - rekao je Mitrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana