Изнајмљивачи приватног смјештаја у Српској скривају стварни промет: Непријављени гости гутају приходе од таксе

Јелена Станић
Изнајмљивачи приватног смјештаја у Српској скривају стварни промет: Непријављени гости гутају приходе од таксе

БАЊАЛУКА - У Српској се за празнике тражи кревет више, али да не пријављују сви госте, чиме подржавају сиву економију и на тај начин оштећују републички буџет, упозоравају из туристичких организација.

Најтеже је, тврде упућени, пратити број гостију у приватним апартманима, собама и викендицама, јер власници избјегавају да их пријаве.

У Туристичкој организације РС (ТОРС) су за “Глас” казали да немају могућност да прате да ли се пријављују сви гости у смјештајним капацитетима.

- Нажалост, Републички завод за статистику не добија извјештаје о броју ноћења из свих општина у Српској, као ни од одређеног броја нерегистрованих објеката, што нам управо онемогућава да сазнамо стварно стање о броју долазака туриста - казали су у ТОРС-у.

Како су појаснили, они располажу подацима о мјесечним уплатама боравишне таксе по регистрованим објектима који се баве пружањем смјештаја.

- Када те податке упоредимо са статистичким подацима, долази до неслагања у броју остварених ноћења и то нам даје за право да вјерујемо да ипак постоји одређени број лица која не пријављују све госте - казали су у ТОРС-у истичући да те чињенице потврђују присуство сиве економије у сектору туризма, али да, нажалост, нису у могућности да утврде у којем обиму је она присутна. Додали су да настоје да у што већој мјери сузбију присутну сиву економију, али и да уз помоћ надлежних пронађу нове начине како да ријеше те проблеме.

Стручна сарадница за односе са јавношћу у Туристичкој организацији Бањалука Бранка Бранковић казала је за “Глас Српске” да се, након тешких мјесеци за туризам усљед пандемије, враћају страни туристи који у највећем граду у Српској проводе празнике.

- Међутим, нажалост, не знамо тачан број посјетилаца, јер то зависи од добре воље оних који изнајмљују објекте. Све то би било спријечено увезивањем у систем свих надлежних органа, туристичких организација, инспекције, Пореске управе, статистике, АПИФ-а и других инстанци - казала је Бранковићева додавши да је, осим што Бањалука и остале локалне заједнице остају без боравишне таксе, закинут и републички буџет.

Према подацима Републичке управе за инспекцијске послове, у протеклом периоду су на основу реклама и огласа о издавању стана на дан провјерили 146 субјеката, од којих ниједан није био регистрован.

- Тржишна инспекција је у протеклом периоду контролисала 146 субјеката, од којих је након провјера 105 регистровало дјелатност, док је 41 одустао од изнајмљивања и њима су изречене мјере забране обављања те дјелатности - појаснили су у Инспекторату РС истичући да циљ инспекције није кажњавање, већ регистрација и легализација субјеката, те да ће до краја јануара бити појачане контроле због велике заинтересованости страних и домаћих гостију у већим градовима и на Јахорини.

Легализација

Како су нагласили у Инспекторату РС, ипак је примјетно повећање броја регистрованих субјеката јер грађани најчешће не чекају долазак инспектора, већ самостално покрену процедуру легализације.

- Надлежним туристичким организацијама се обраћа све већи број грађана који желе да легализују свој рад, а на основу података из АПИФ-а, откако су појачане контроле регистровано је више од 400 субјеката - истакли су у Инспекторату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана