Iznajmljivači privatnog smještaja u Srpskoj skrivaju stvarni promet: Neprijavljeni gosti gutaju prihode od takse

Jelena Stanić
Iznajmljivači privatnog smještaja u Srpskoj skrivaju stvarni promet: Neprijavljeni gosti gutaju prihode od takse

BANjALUKA - U Srpskoj se za praznike traži krevet više, ali da ne prijavljuju svi goste, čime podržavaju sivu ekonomiju i na taj način oštećuju republički budžet, upozoravaju iz turističkih organizacija.

Najteže je, tvrde upućeni, pratiti broj gostiju u privatnim apartmanima, sobama i vikendicama, jer vlasnici izbjegavaju da ih prijave.

U Turističkoj organizacije RS (TORS) su za “Glas” kazali da nemaju mogućnost da prate da li se prijavljuju svi gosti u smještajnim kapacitetima.

- Nažalost, Republički zavod za statistiku ne dobija izvještaje o broju noćenja iz svih opština u Srpskoj, kao ni od određenog broja neregistrovanih objekata, što nam upravo onemogućava da saznamo stvarno stanje o broju dolazaka turista - kazali su u TORS-u.

Kako su pojasnili, oni raspolažu podacima o mjesečnim uplatama boravišne takse po registrovanim objektima koji se bave pružanjem smještaja.

- Kada te podatke uporedimo sa statističkim podacima, dolazi do neslaganja u broju ostvarenih noćenja i to nam daje za pravo da vjerujemo da ipak postoji određeni broj lica koja ne prijavljuju sve goste - kazali su u TORS-u ističući da te činjenice potvrđuju prisustvo sive ekonomije u sektoru turizma, ali da, nažalost, nisu u mogućnosti da utvrde u kojem obimu je ona prisutna. Dodali su da nastoje da u što većoj mjeri suzbiju prisutnu sivu ekonomiju, ali i da uz pomoć nadležnih pronađu nove načine kako da riješe te probleme.

Stručna saradnica za odnose sa javnošću u Turističkoj organizaciji Banjaluka Branka Branković kazala je za “Glas Srpske” da se, nakon teških mjeseci za turizam usljed pandemije, vraćaju strani turisti koji u najvećem gradu u Srpskoj provode praznike.

- Međutim, nažalost, ne znamo tačan broj posjetilaca, jer to zavisi od dobre volje onih koji iznajmljuju objekte. Sve to bi bilo spriječeno uvezivanjem u sistem svih nadležnih organa, turističkih organizacija, inspekcije, Poreske uprave, statistike, APIF-a i drugih instanci - kazala je Brankovićeva dodavši da je, osim što Banjaluka i ostale lokalne zajednice ostaju bez boravišne takse, zakinut i republički budžet.

Prema podacima Republičke uprave za inspekcijske poslove, u proteklom periodu su na osnovu reklama i oglasa o izdavanju stana na dan provjerili 146 subjekata, od kojih nijedan nije bio registrovan.

- Tržišna inspekcija je u proteklom periodu kontrolisala 146 subjekata, od kojih je nakon provjera 105 registrovalo djelatnost, dok je 41 odustao od iznajmljivanja i njima su izrečene mjere zabrane obavljanja te djelatnosti - pojasnili su u Inspektoratu RS ističući da cilj inspekcije nije kažnjavanje, već registracija i legalizacija subjekata, te da će do kraja januara biti pojačane kontrole zbog velike zainteresovanosti stranih i domaćih gostiju u većim gradovima i na Jahorini.

Legalizacija

Kako su naglasili u Inspektoratu RS, ipak je primjetno povećanje broja registrovanih subjekata jer građani najčešće ne čekaju dolazak inspektora, već samostalno pokrenu proceduru legalizacije.

- Nadležnim turističkim organizacijama se obraća sve veći broj građana koji žele da legalizuju svoj rad, a na osnovu podataka iz APIF-a, otkako su pojačane kontrole registrovano je više od 400 subjekata - istakli su u Inspektoratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana