Имовина “Поткозарја” поново на добошу

Анита Јанковић Речевић
Имовина “Поткозарја” поново на добошу

БАЊАЛУКА - Земљорадничка задруга “Поткозарје” у Романовцима код Градишке, која је у стечају од 2010. године, организује јавну лицитацију на којој ће бити понуђене управне зграде, земљиште те неколико продавница и магацина.

Уновчењем те имовине и намирењем преосталог дијела повјерилаца коначно би требало да буде окончан вишегодишњи стечајни поступак.

На добошу ће се 30. јуна, за када је заказана продаја у просторијама Окружног привредног суда у Бањалуци, наћи стара управна зграда задруге у Романовцима. На том дијелу земљишта, који се простире на девет и по дунума, налазе се и објекти у којима су били смјештени машинска канцеларија, радионица, складиште, столарска радионица, коњушница, надстрешница за возила и магацин. Укупна процијењена вриједност те имовине је 406.229 марака, а најнижи износ за који се наведени објекти могу продати је 284.361 КМ.

У огласу је наведено да је на продају и управна зграда пропалог градишког предузећа чија је процијењена вриједност 211.493 марке. Уз управну зграду на лицитацији су и котловница, гаража, дрварница и плинара, а имовина не може бити продата по цијени нижој од 148.046 КМ.

На четвртој лицитацији потенцијални купци имаће прилику да пазаре и објекат некадашње задружне продавнице са пратећим простором у Бакинцима, затим складиште у мјесту Вакуф, те продавнице у селима Сеферовци и Средња Јурковица.

Стечајни управник Доста Бараковић каже за “Глас Српске” да је ријеч о изузетно квалитетној имовини која је на доброј локацији, те да се највећи дио продаје по процијењеној вриједности.

- За управне зграде у Романовцима расписали смо другу лицитацију, док се објекти сеоских продавница и магацин продају четврти пут - рекла је Бараковићева.

Она је истакла да стечајни поступак предузећа траје дуго јер су годинама трајали спорови у вези са утврђивањем задружне имовине.

- Крајем новембра 2021. године напокон је разграничена имовина која припада задрузи, а која Лакташима и Градишци. Тада су донесена рјешења о имовини у својини задруге, тако да смо лани започели са продајом и уновчењем имовине. Надам се да ћемо до краја ове године или почетком наредне успјети да уновчимо сву имовину и окончамо стечајни поступак - рекла је Бараковићева и навела да је вриједност стечајне масе било тешко утврдити, те да се дошло до износа од око 1,2 милиона марака.

Додала је да су повјериоци солидно намирени, те да је остало још око 30 одсто неизмирених потраживања.

- Од када сам именована за стечајног управника, то јест од децембра 2021. године, имали смо двије диобе, а почетком идуће седмице одржаће се још једна диоба, укупно девета по реду и ту се повјериоци намирују у износу од 50 одсто неизмирених потраживања - казала је Бараковићева.

Пред стечај задруга је пословала веома лоше и запошљавала свега 15 радника којима се, каже Бараковићева, дугује још око трећине укупних потраживања која су имали. 

Депозит

На јавном надметању могу учествовати сва правна и физичка лица која су претходно уплатила депозит у висини од десет одсто од почетне цијене за сваки предмет продаје. Понуђачима чије понуде не буду прихваћене депозит ће бити враћен.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана