Imovina “Potkozarja” ponovo na dobošu

Anita Janković Rečević
Imovina “Potkozarja” ponovo na dobošu

BANjALUKA - Zemljoradnička zadruga “Potkozarje” u Romanovcima kod Gradiške, koja je u stečaju od 2010. godine, organizuje javnu licitaciju na kojoj će biti ponuđene upravne zgrade, zemljište te nekoliko prodavnica i magacina.

Unovčenjem te imovine i namirenjem preostalog dijela povjerilaca konačno bi trebalo da bude okončan višegodišnji stečajni postupak.

Na dobošu će se 30. juna, za kada je zakazana prodaja u prostorijama Okružnog privrednog suda u Banjaluci, naći stara upravna zgrada zadruge u Romanovcima. Na tom dijelu zemljišta, koji se prostire na devet i po dunuma, nalaze se i objekti u kojima su bili smješteni mašinska kancelarija, radionica, skladište, stolarska radionica, konjušnica, nadstrešnica za vozila i magacin. Ukupna procijenjena vrijednost te imovine je 406.229 maraka, a najniži iznos za koji se navedeni objekti mogu prodati je 284.361 KM.

U oglasu je navedeno da je na prodaju i upravna zgrada propalog gradiškog preduzeća čija je procijenjena vrijednost 211.493 marke. Uz upravnu zgradu na licitaciji su i kotlovnica, garaža, drvarnica i plinara, a imovina ne može biti prodata po cijeni nižoj od 148.046 KM.

Na četvrtoj licitaciji potencijalni kupci imaće priliku da pazare i objekat nekadašnje zadružne prodavnice sa pratećim prostorom u Bakincima, zatim skladište u mjestu Vakuf, te prodavnice u selima Seferovci i Srednja Jurkovica.

Stečajni upravnik Dosta Baraković kaže za “Glas Srpske” da je riječ o izuzetno kvalitetnoj imovini koja je na dobroj lokaciji, te da se najveći dio prodaje po procijenjenoj vrijednosti.

- Za upravne zgrade u Romanovcima raspisali smo drugu licitaciju, dok se objekti seoskih prodavnica i magacin prodaju četvrti put - rekla je Barakovićeva.

Ona je istakla da stečajni postupak preduzeća traje dugo jer su godinama trajali sporovi u vezi sa utvrđivanjem zadružne imovine.

- Krajem novembra 2021. godine napokon je razgraničena imovina koja pripada zadruzi, a koja Laktašima i Gradišci. Tada su donesena rješenja o imovini u svojini zadruge, tako da smo lani započeli sa prodajom i unovčenjem imovine. Nadam se da ćemo do kraja ove godine ili početkom naredne uspjeti da unovčimo svu imovinu i okončamo stečajni postupak - rekla je Barakovićeva i navela da je vrijednost stečajne mase bilo teško utvrditi, te da se došlo do iznosa od oko 1,2 miliona maraka.

Dodala je da su povjerioci solidno namireni, te da je ostalo još oko 30 odsto neizmirenih potraživanja.

- Od kada sam imenovana za stečajnog upravnika, to jest od decembra 2021. godine, imali smo dvije diobe, a početkom iduće sedmice održaće se još jedna dioba, ukupno deveta po redu i tu se povjerioci namiruju u iznosu od 50 odsto neizmirenih potraživanja - kazala je Barakovićeva.

Pred stečaj zadruga je poslovala veoma loše i zapošljavala svega 15 radnika kojima se, kaže Barakovićeva, duguje još oko trećine ukupnih potraživanja koja su imali. 

Depozit

Na javnom nadmetanju mogu učestvovati sva pravna i fizička lica koja su prethodno uplatila depozit u visini od deset odsto od početne cijene za svaki predmet prodaje. Ponuđačima čije ponude ne budu prihvaćene depozit će biti vraćen.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana