Горка чоколада због цијене какаоа

Aнита Јанковић Речевић
Горка чоколада због цијене какаоа

БАЊАЛУКА - Цијена какао зрна на свјетским берзама посљедњих мјесеци нагло је порасла и то за више од 150 одсто, да би почетком седмице премашила историјски максимум, што ће се, тврде домаћи произвођачи слаткиша, одразити на пад производње, потрошње, али и поскупљење чоколаде и других кондиторских производа.

Кључни разлог за скок цијене какао зрна, која је у уторак премашила 10.000 долара по тони, а прије само мјесец износила је око 5.870, према ријечима страних аналитичара, су лоши усјеви у западној Африци јер се два највећа произвођача, Обала Слоноваче и Гана, мјесецима боре са екстремним временским промјенама и болестима какао махуна.

Будући да су наведене земље водећи свјетски произвођачи и да снабдијевају око двије трећине глобалног тржишта, свака промјена у њиховој производњи проузрокује значајне осцилације у цијенама.

У поређењу са мартом прошле године цијене какао зрна порасле су за више од 250 одсто и тренутно су више од цијена бакра, а предвиђања су да ће глобална понуда ове сировине, која је кључна у производњи  чоколаде, пасти за осам одсто ове сезоне.

Свјетски произвођачи чоколаде већ су упозорили да ће их ове промјене натјерати да трошкове пребаце на потрошаче.

Извршна директорица за производњу у требињској прехрамбеној индустрији “Сњисслион Таково” Весна Вујовић Цураћ каже за “Глас” да ће се све компаније у овој бранши морати прилагодити новонасталој ситуацији, која није нимало лака.

- Немамо јасну слику како ће производња чоколаде и чоколадираних слаткиша изгледати у наредном периоду, како ћемо изнијети производњу са овим поскупљењима. Вјерујем да ће доћи до пада производње и потрошње, али и да ће произвођачи дугорочно гледано морати ова поскупљења какаоа укалкулисати у продајну цијену слаткиша, што ће се одразити на потрошаче - рекла је Вујовић Цураћ.

Она је додала да дуже од деценију и по ради у овој индустрији, те да је тренутно заиста ријеч о историјском максимуму.

- Уназад годину цијена какао зрна се кретала од три до четири евра по килограму, у зависности од квалитета и земље из које се набавља. Ми имамо залиха за неколико наредних мјесеци и рационално ћемо их користити - казала је Вујовић Цураћ.

Власник компаније “Крајина клас” у оквиру које послује ланац пекара “Мања” Саша Тривић каже да поскупљење какаоа неће за сада утицати на промјену цјеновника у њиховим малопродајним објектима када је ријеч о тортама и колачима.

- Учешће какаоа у колачима није велико, тако да те осцилације на свјетској берзи неће утицати на поскупљење колача. На чоколаду свакако хоће - навео је Тривић за “Глас”.

Мања паковања

Осим дизања цијена, произвођачи кондиторских производа најављују да ће се са новонасталом ситуацијом борити и на друге начине.  Једни наводе да ће смањити грамажу слаткиша, док други планирају агресивнију промоцију посластица са другим састојцима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана