Gorka čokolada zbog cijene kakaoa

Anita Janković Rečević
Gorka čokolada zbog cijene kakaoa

BANjALUKA - Cijena kakao zrna na svjetskim berzama posljednjih mjeseci naglo je porasla i to za više od 150 odsto, da bi početkom sedmice premašila istorijski maksimum, što će se, tvrde domaći proizvođači slatkiša, odraziti na pad proizvodnje, potrošnje, ali i poskupljenje čokolade i drugih konditorskih proizvoda.

Ključni razlog za skok cijene kakao zrna, koja je u utorak premašila 10.000 dolara po toni, a prije samo mjesec iznosila je oko 5.870, prema riječima stranih analitičara, su loši usjevi u zapadnoj Africi jer se dva najveća proizvođača, Obala Slonovače i Gana, mjesecima bore sa ekstremnim vremenskim promjenama i bolestima kakao mahuna.

Budući da su navedene zemlje vodeći svjetski proizvođači i da snabdijevaju oko dvije trećine globalnog tržišta, svaka promjena u njihovoj proizvodnji prouzrokuje značajne oscilacije u cijenama.

U poređenju sa martom prošle godine cijene kakao zrna porasle su za više od 250 odsto i trenutno su više od cijena bakra, a predviđanja su da će globalna ponuda ove sirovine, koja je ključna u proizvodnji  čokolade, pasti za osam odsto ove sezone.

Svjetski proizvođači čokolade već su upozorili da će ih ove promjene natjerati da troškove prebace na potrošače.

Izvršna direktorica za proizvodnju u trebinjskoj prehrambenoj industriji “Snjisslion Takovo” Vesna Vujović Curać kaže za “Glas” da će se sve kompanije u ovoj branši morati prilagoditi novonastaloj situaciji, koja nije nimalo laka.

- Nemamo jasnu sliku kako će proizvodnja čokolade i čokoladiranih slatkiša izgledati u narednom periodu, kako ćemo iznijeti proizvodnju sa ovim poskupljenjima. Vjerujem da će doći do pada proizvodnje i potrošnje, ali i da će proizvođači dugoročno gledano morati ova poskupljenja kakaoa ukalkulisati u prodajnu cijenu slatkiša, što će se odraziti na potrošače - rekla je Vujović Curać.

Ona je dodala da duže od deceniju i po radi u ovoj industriji, te da je trenutno zaista riječ o istorijskom maksimumu.

- Unazad godinu cijena kakao zrna se kretala od tri do četiri evra po kilogramu, u zavisnosti od kvaliteta i zemlje iz koje se nabavlja. Mi imamo zaliha za nekoliko narednih mjeseci i racionalno ćemo ih koristiti - kazala je Vujović Curać.

Vlasnik kompanije “Krajina klas” u okviru koje posluje lanac pekara “Manja” Saša Trivić kaže da poskupljenje kakaoa neće za sada uticati na promjenu cjenovnika u njihovim maloprodajnim objektima kada je riječ o tortama i kolačima.

- Učešće kakaoa u kolačima nije veliko, tako da te oscilacije na svjetskoj berzi neće uticati na poskupljenje kolača. Na čokoladu svakako hoće - naveo je Trivić za “Glas”.

Manja pakovanja

Osim dizanja cijena, proizvođači konditorskih proizvoda najavljuju da će se sa novonastalom situacijom boriti i na druge načine.  Jedni navode da će smanjiti gramažu slatkiša, dok drugi planiraju agresivniju promociju poslastica sa drugim sastojcima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana