ФБиХ оставила на цједилу фирме из Српске

Милијана Латиновић
ФБиХ оставила на цједилу фирме из Српске

БАЊАЛУКА - Предузећа из Републике Српске која имају пословнице у ФБиХ, у којима је запослено више од 1.000 радника, налазе се у незавидном положају јер не могу да рачунају на подршку тамошње власти у превазилажењу посљедица пандемије вируса корона, за разлику од федералних фирми којима је Српска пружила помоћ.

Из Привредне коморе РС подсјећају да према одлуци надлежних у ФБиХ право на субвенцију имају само порески обвезници са сједиштем у том ентитету и то само за запослене који раде у Федерацији.

- Пословне јединице привредних субјеката чије је сједиште у Српској или Брчко дистрикту немају право на субвенционисање доприноса - подсјећају у Комори. Додају да су од права на субвенцију искључени пословни субјекти из Српске који имају пословне јединице у ФБиХ, иако уплаћују и порезе и доприносе федералној Пореској управи.

- Позивамо све нивое власти у ФБиХ да реагују и омогуће им једнак третман да би ова предузећа добила помоћ за превазилажење бројних проблема с којим се суочавају због ширења вируса корона - рекао је портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић.

Због ситуације у којој се нашла већина привредника из Српске који послују и у ФБиХ обратили су се за помоћ Привредној комори РС, а из страха од инспекција и још тежих посљедица већина не жели да о проблемима јавно говоре. У Привредној комори подвлаче да ће тим предузећима пружити и правну помоћ уколико затреба.

Међу онима који су још 18. марта због пандемије били принуђени да ставе кључ у браву и лакташка фирма “Interactiv” која у Сарајеву има четири пословнице са 20 запослених, које још нису почеле да раде.

- У почетку смо и повјеровали да ће нам пружити помоћ уколико не отпустимо раднике. Међутим, сада се осјећамо превареним јер смо искључени из субвенција Владе ФБиХ. Због свега тога трпимо велику финансијску штету. Два мјесеца нисмо радили а треба да исплатимо све плате и доприносе за 20 радника - рекао је власник и директор фирме “Interactiv” Огњен Милинчић.

Да би могли бити остављени на цједилу, каже Милинчић, видјело се још када је Кантон Сарајево донио одлуку која није обухватила предузећа са сједиштем у Српској.

- Одлучили су да дају плате радницима предузећа која не раде. Већ тада смо били изузети од те помоћи, али смо се надали да ће на нивоу ентитета бити другачије - рекао је Милинчић, нагласивши да су у Српској почели да раде у складу са ублажавањем мјера, те да је ситуација боља него што су очекивали.

Мали бизниси

Власт ФБиХ не игнорише само фирме које имају сједиште у Српској, већ и тамошње мале пословне субјекте који су јуче у подне затворили своје пословне објекте на један час, захтијевајући смјену федералне Владе.

- Прије два мјесеца су забранили пословање бројним малим бизнисима и занатима, те су их оставили на цједилу. Власт, поготово у ФБиХ, ништа није предузела, а “корона закон” који су недавно донијели још није спроведен, нису исплатили доприносе за март и април - рекао је лидер групе малих предузетника Ејуб Кучук.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана