FBiH ostavila na cjedilu firme iz Srpske

Milijana Latinović
FBiH ostavila na cjedilu firme iz Srpske

BANjALUKA - Preduzeća iz Republike Srpske koja imaju poslovnice u FBiH, u kojima je zaposleno više od 1.000 radnika, nalaze se u nezavidnom položaju jer ne mogu da računaju na podršku tamošnje vlasti u prevazilaženju posljedica pandemije virusa korona, za razliku od federalnih firmi kojima je Srpska pružila pomoć.

Iz Privredne komore RS podsjećaju da prema odluci nadležnih u FBiH pravo na subvenciju imaju samo poreski obveznici sa sjedištem u tom entitetu i to samo za zaposlene koji rade u Federaciji.

- Poslovne jedinice privrednih subjekata čije je sjedište u Srpskoj ili Brčko distriktu nemaju pravo na subvencionisanje doprinosa - podsjećaju u Komori. Dodaju da su od prava na subvenciju isključeni poslovni subjekti iz Srpske koji imaju poslovne jedinice u FBiH, iako uplaćuju i poreze i doprinose federalnoj Poreskoj upravi.

- Pozivamo sve nivoe vlasti u FBiH da reaguju i omoguće im jednak tretman da bi ova preduzeća dobila pomoć za prevazilaženje brojnih problema s kojim se suočavaju zbog širenja virusa korona - rekao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

Zbog situacije u kojoj se našla većina privrednika iz Srpske koji posluju i u FBiH obratili su se za pomoć Privrednoj komori RS, a iz straha od inspekcija i još težih posljedica većina ne želi da o problemima javno govore. U Privrednoj komori podvlače da će tim preduzećima pružiti i pravnu pomoć ukoliko zatreba.

Među onima koji su još 18. marta zbog pandemije bili prinuđeni da stave ključ u bravu i laktaška firma “Interactiv” koja u Sarajevu ima četiri poslovnice sa 20 zaposlenih, koje još nisu počele da rade.

- U početku smo i povjerovali da će nam pružiti pomoć ukoliko ne otpustimo radnike. Međutim, sada se osjećamo prevarenim jer smo isključeni iz subvencija Vlade FBiH. Zbog svega toga trpimo veliku finansijsku štetu. Dva mjeseca nismo radili a treba da isplatimo sve plate i doprinose za 20 radnika - rekao je vlasnik i direktor firme “Interactiv” Ognjen Milinčić.

Da bi mogli biti ostavljeni na cjedilu, kaže Milinčić, vidjelo se još kada je Kanton Sarajevo donio odluku koja nije obuhvatila preduzeća sa sjedištem u Srpskoj.

- Odlučili su da daju plate radnicima preduzeća koja ne rade. Već tada smo bili izuzeti od te pomoći, ali smo se nadali da će na nivou entiteta biti drugačije - rekao je Milinčić, naglasivši da su u Srpskoj počeli da rade u skladu sa ublažavanjem mjera, te da je situacija bolja nego što su očekivali.

Mali biznisi

Vlast FBiH ne ignoriše samo firme koje imaju sjedište u Srpskoj, već i tamošnje male poslovne subjekte koji su juče u podne zatvorili svoje poslovne objekte na jedan čas, zahtijevajući smjenu federalne Vlade.

- Prije dva mjeseca su zabranili poslovanje brojnim malim biznisima i zanatima, te su ih ostavili na cjedilu. Vlast, pogotovo u FBiH, ništa nije preduzela, a “korona zakon” koji su nedavno donijeli još nije sproveden, nisu isplatili doprinose za mart i april - rekao je lider grupe malih preduzetnika Ejub Kučuk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana