ЕУ и њемачка Влада са 4,2 милиона евра подржали 34 развојна пројекта у БиХ

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО- ЕУ и њемачка Влада подржали су са 4,2 милиона евра 34 развојна пројекта у БиХ, који ће допринијети повећању извоза, те задржавању постојећих и отварању нових радних мјеста, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

ЕУ4Бизнис најавио је данас почетак провођења ових пројеката, кроз која ће, како се наводи, подршку добити више од 300 предузећа из области метало-прерађивачке и машинске индустрије, прераде дрвета и сектора информационих и комуникационих технологија /ИКТ/, а средства ће бити уложена у иновације и нову опрему, те дигитализацију пословања.

Рачунајући и властита улагања реализатора, укупна вриједност пројеката износи 7,1 милион евра.

"ЕУ кроз ЕУ4Бизнис наставља са подршком прерађивачкој индустрији БиХ. Пандемија ковид 19 повећала је интересовање малих и средњих предузећа за дигиталну трансформацију, а БиХ није изузетак. Предстојећа подршка ЕУ у износу од приближно 30 милиона евра додатно ће стимулисати улагања у дигиталне технологије и вјештине за повећање издржљивости малих и средњих предузећа на посљедице кризе", рекао је шеф кооперација при Делегацији ЕУ у БиХ Ричард Маша.

Он је нагласио да ЕУ остаје уз привреднике БиХ у овим изазовним временима.

Директор Њемачке међународне организације за сарадњу /ГИЗ/ за БиХ и Црну Гору Бригит Хеуел-Ролф рекла је да улагања у дигитализацију омогућавају малим и средњим предузећима да постану конкурентнија и повећају извоз.

Она је додала да подршка ЕУ и владе Њемачке путем ЕУ4Бизнис пројекта ће сачувати радна мјеста и створити нове могућности за запошљавање образованих младих људи.

Ова 34 пројекта су изабрана у складу са критеријумима два јавна позива које је ЕУ4Бизнис објавио у 2019. години: партнерства у извозно-оријентисаним секторима и побољшање иновативних капацитета микро, малих и средњих предузећа.

ЕУ4Бизнис је пројекат ЕУ чији је циљ јачање капацитета БиХ за економски раст и запошљавање подстицањем конкурентности и иновација у одабраним секторима.

Пројекат ЕУ4Бизнис је вриједан 16,1 милиона евра, а заједнички га финансирају ЕУ са 15 милиона евра и Њемачка са 1,1 милион евра.

Пројекат заједно проводе ГИЗ, ИЛО и УНДП, од априла 2018. године до марта 2022. године. ЕУ4Бизнис дио је Програма за локалну самоуправу и економски развој у БиХ владе Њемачке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана