EU i njemačka Vlada sa 4,2 miliona evra podržali 34 razvojna projekta u BiH

Srna
Foto: Srna

SARAJEVO- EU i njemačka Vlada podržali su sa 4,2 miliona evra 34 razvojna projekta u BiH, koji će doprinijeti povećanju izvoza, te zadržavanju postojećih i otvaranju novih radnih mjesta, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

EU4Biznis najavio je danas početak provođenja ovih projekata, kroz koja će, kako se navodi, podršku dobiti više od 300 preduzeća iz oblasti metalo-prerađivačke i mašinske industrije, prerade drveta i sektora informacionih i komunikacionih tehnologija /IKT/, a sredstva će biti uložena u inovacije i novu opremu, te digitalizaciju poslovanja.

Računajući i vlastita ulaganja realizatora, ukupna vrijednost projekata iznosi 7,1 milion evra.

"EU kroz EU4Biznis nastavlja sa podrškom prerađivačkoj industriji BiH. Pandemija kovid 19 povećala je interesovanje malih i srednjih preduzeća za digitalnu transformaciju, a BiH nije izuzetak. Predstojeća podrška EU u iznosu od približno 30 miliona evra dodatno će stimulisati ulaganja u digitalne tehnologije i vještine za povećanje izdržljivosti malih i srednjih preduzeća na posljedice krize", rekao je šef kooperacija pri Delegaciji EU u BiH Ričard Maša.

On je naglasio da EU ostaje uz privrednike BiH u ovim izazovnim vremenima.

Direktor Njemačke međunarodne organizacije za saradnju /GIZ/ za BiH i Crnu Goru Brigit Heuel-Rolf rekla je da ulaganja u digitalizaciju omogućavaju malim i srednjim preduzećima da postanu konkurentnija i povećaju izvoz.

Ona je dodala da podrška EU i vlade Njemačke putem EU4Biznis projekta će sačuvati radna mjesta i stvoriti nove mogućnosti za zapošljavanje obrazovanih mladih ljudi.

Ova 34 projekta su izabrana u skladu sa kriterijumima dva javna poziva koje je EU4Biznis objavio u 2019. godini: partnerstva u izvozno-orijentisanim sektorima i poboljšanje inovativnih kapaciteta mikro, malih i srednjih preduzeća.

EU4Biznis je projekat EU čiji je cilj jačanje kapaciteta BiH za ekonomski rast i zapošljavanje podsticanjem konkurentnosti i inovacija u odabranim sektorima.

Projekat EU4Biznis je vrijedan 16,1 miliona evra, a zajednički ga finansiraju EU sa 15 miliona evra i Njemačka sa 1,1 milion evra.

Projekat zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine. EU4Biznis dio je Programa za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH vlade Njemačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana