Енергетска будућност Балкана у фокусу предстојећег самита у Требињу: Улагања у електропривреду покретач економије

Милијана Латиновић
Енергетска будућност Балкана у фокусу предстојећег самита у Требињу: Улагања у електропривреду покретач економије

БАЊАЛУКА - Улагања у електропривреду замајац су цјелокупне економије, а реализација планираних пројеката у енергетском сектору Републике Српске, чија је вриједност 2,5 милијарди марака, осим повећања производње струје, обезбиједиће сигуран извоз електричне енергије, нова радна мјеста, помоћ локалним заједницама, али и ангажовање домаћих извођача и подизвођача.

Енергетска будућност Балкана биће једна од централних тема на предстојећем Самиту енергетике “СЕТ Требиње 2020”, који ће бити одржан 5. и 6. марта у Требињу.

 

У “Електропривреди Републике Српске” кажу да је приоритет завршетак хидроелектране “Дабар” те да би тај пројекат требало да буде завршен за три до четири године.

- Ради се о највећој инвестицији покренутој у региону у протекле три деценије, снаге 160 мегавата. Када је у питању изградња најзахтјевнијег грађевинског објекта, тунела, до сада су урађене три четвртине посла, односно од 12.150 метара тунела већ је прокопано 8,5 километара. Завршени су сви приступни путеви, далековод за градилишта и водоводна мрежа. У току је тендерска процедура избора извођача који ће завршити пројекат по систему “кључ у руке” - истичу у “Електропривреди РС”.

Додају да ће у оквиру хидроенергетског система Требишњице бити изграђене хидроелектране “Билећа” и “Невесиње” као дио пројекта “Горњи хоризонти”. У “Електропривреди РС” подсјећају да је у току и рјешавање процедуралних питања у вези са градњом хидроелектране “Бистрица” са извођачем из Кине.

- Важан пројекат је соларна електрана на Зубачком платоу у Требињу снаге 100 мегавата. Завршена је пројектна документација, студија оправданости и експропријација, те прикључак на мрежу. Очекује се комплетирање документације како би могли да буду започети радови. Потписан је уговор о изради еколошке студије о вјетропарку “Хргуд”, чија је инсталисана снага 48 мегавата, а крајем године очекује се избор извођача радова - навели су у “Електропривреди РС”.

Да домаћа грађевинска оператива има велики потенцијал да се укључи у реализацију ових пројеката, потврђује примјер “Елнос групе” која је, послујући као интернационални концерн са домаћом адресом, кроз реализацију широког спектра пројеката из области електроенергетике до сада много пута потврдила своју експертизу.

- Посједујемо потенцијал да будемо важан дио нових пројеката енергетике у РС, с тим да подухватима на домаћем терену свакако придајемо посебан значај, јер кроз њихово извођење постајемо дио привредне будућности земље - наводе у “Елносу”. Истичу да њихов тим чине млади и способни људи који прате модерне технолошке трендове и експерти који имају богато дугогодишње искуство у раду на неким од највећих пројеката у регији, Европи, али и свијету. “Елнос група” је била дио једног од највећих пројеката у области енергетике у Српској, одсумпоравања термоелектране “Угљевик”, учествовали су и у изградњи вјетропарка “Чибук 1” у Србији, а пројекте су реализовали и на Исланду, у Норвешкој и Шведској.

“Бук Бијела”

У “Електропривреди РС” истичу да је један од највећих пројеката изградња три хидроелектране на ријеци Дрини, гдје је већ усаглашено и партнерство са Србијом, а вриједност пројекта је око 425 милиона евра.

- Ради се о изградњи хидроелектране “Бук Бијела”, инсталисане снаге 93,52 мегавата, која ће бити прва грађена, затим хидроелектране “Паунци” снаге 43,21 мегават и “Фоча” са 44,15 мегавата - навели су у “Електропривреди РС”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана