Energetska budućnost Balkana u fokusu predstojećeg samita u Trebinju: Ulaganja u elektroprivredu pokretač ekonomije

Milijana Latinović
Energetska budućnost Balkana u fokusu predstojećeg samita u Trebinju: Ulaganja u elektroprivredu pokretač ekonomije

BANjALUKA - Ulaganja u elektroprivredu zamajac su cjelokupne ekonomije, a realizacija planiranih projekata u energetskom sektoru Republike Srpske, čija je vrijednost 2,5 milijardi maraka, osim povećanja proizvodnje struje, obezbijediće siguran izvoz električne energije, nova radna mjesta, pomoć lokalnim zajednicama, ali i angažovanje domaćih izvođača i podizvođača.

Energetska budućnost Balkana biće jedna od centralnih tema na predstojećem Samitu energetike “SET Trebinje 2020”, koji će biti održan 5. i 6. marta u Trebinju.

 

U “Elektroprivredi Republike Srpske” kažu da je prioritet završetak hidroelektrane “Dabar” te da bi taj projekat trebalo da bude završen za tri do četiri godine.

- Radi se o najvećoj investiciji pokrenutoj u regionu u protekle tri decenije, snage 160 megavata. Kada je u pitanju izgradnja najzahtjevnijeg građevinskog objekta, tunela, do sada su urađene tri četvrtine posla, odnosno od 12.150 metara tunela već je prokopano 8,5 kilometara. Završeni su svi pristupni putevi, dalekovod za gradilišta i vodovodna mreža. U toku je tenderska procedura izbora izvođača koji će završiti projekat po sistemu “ključ u ruke” - ističu u “Elektroprivredi RS”.

Dodaju da će u okviru hidroenergetskog sistema Trebišnjice biti izgrađene hidroelektrane “Bileća” i “Nevesinje” kao dio projekta “Gornji horizonti”. U “Elektroprivredi RS” podsjećaju da je u toku i rješavanje proceduralnih pitanja u vezi sa gradnjom hidroelektrane “Bistrica” sa izvođačem iz Kine.

- Važan projekat je solarna elektrana na Zubačkom platou u Trebinju snage 100 megavata. Završena je projektna dokumentacija, studija opravdanosti i eksproprijacija, te priključak na mrežu. Očekuje se kompletiranje dokumentacije kako bi mogli da budu započeti radovi. Potpisan je ugovor o izradi ekološke studije o vjetroparku “Hrgud”, čija je instalisana snaga 48 megavata, a krajem godine očekuje se izbor izvođača radova - naveli su u “Elektroprivredi RS”.

Da domaća građevinska operativa ima veliki potencijal da se uključi u realizaciju ovih projekata, potvrđuje primjer “Elnos grupe” koja je, poslujući kao internacionalni koncern sa domaćom adresom, kroz realizaciju širokog spektra projekata iz oblasti elektroenergetike do sada mnogo puta potvrdila svoju ekspertizu.

- Posjedujemo potencijal da budemo važan dio novih projekata energetike u RS, s tim da poduhvatima na domaćem terenu svakako pridajemo poseban značaj, jer kroz njihovo izvođenje postajemo dio privredne budućnosti zemlje - navode u “Elnosu”. Ističu da njihov tim čine mladi i sposobni ljudi koji prate moderne tehnološke trendove i eksperti koji imaju bogato dugogodišnje iskustvo u radu na nekim od najvećih projekata u regiji, Evropi, ali i svijetu. “Elnos grupa” je bila dio jednog od najvećih projekata u oblasti energetike u Srpskoj, odsumporavanja termoelektrane “Ugljevik”, učestvovali su i u izgradnji vjetroparka “Čibuk 1” u Srbiji, a projekte su realizovali i na Islandu, u Norveškoj i Švedskoj.

“Buk Bijela”

U “Elektroprivredi RS” ističu da je jedan od najvećih projekata izgradnja tri hidroelektrane na rijeci Drini, gdje je već usaglašeno i partnerstvo sa Srbijom, a vrijednost projekta je oko 425 miliona evra.

- Radi se o izgradnji hidroelektrane “Buk Bijela”, instalisane snage 93,52 megavata, koja će biti prva građena, zatim hidroelektrane “Paunci” snage 43,21 megavat i “Foča” sa 44,15 megavata - naveli su u “Elektroprivredi RS”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana