Дражен Врховац, в.д. директора ИРБ Републике Српске: За пројекте у локалним заједницама одобрено 4,8 милиона КМ

Милијана Латиновић
Дражен Врховац, в.д. директора ИРБ Републике Српске: За пројекте у локалним заједницама одобрено 4,8 милиона КМ

За реализацију пројеката у локалним заједницама широм Републике Српске током шест циклуса подршке одобрено је 4,8 милиона марака, а тај вид помоћи биће настављен.

Рекао је то у интервјуу за “Глас Српске” вршилац дужности директора Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) РС Дражен Врховац, истакавши да су током протеклих пет циклуса финансијског механизма постигнути изузетно добри резултати.

- Реализацијом пројеката у шест циклуса побољшан је квалитет јавних услуга у локалним заједницама гдје су пројекти имплементирани. Радује чињеница да се ефекти пројеката у подручју јавних услуга не ограничавају искључиво на урбане средине. Користи од њиховог спровођења доступне су и становништву у руралним срединама, чиме се доприноси одрживом развоју и тих подручја - истакао је Врховац.

ГЛАС: Шта је то финансијски механизам?

ВРХОВАЦ: Финансијски механизам је први јавни инструмент за пружање подршке приоритетним развојним пројектима локалних заједница у Српској. Механизам слиједи принципе и правила грант шема које се примјењују у земљама Европске уније. Пројекат је заједничка иницијатива Министарства финансија РС, Министарства управе и локалне самоуправе, владе Швајцарске, УНДП-а и ИРБ-а. Потенцијални корисници средстава конкуришу са својим пројектима путем јавног позива, а партнери у пројекту комисијски одлучују о најбољим пројектима.

ГЛАС: Какви се пројекти најчешће финансирају?

ВРХОВАЦ: Завршавамо шести циклус и до сада је у Српској реализовано 46 пројеката, а њихова укупна вриједност је око пет милиона марака. Било је до сада много пројеката у области примарне здравствене заштите, реконструкције обданишта, малих пројеката из области комуналне инфраструктуре, као што су изградња малих водоводних и канализационих система те реконструкција тржница. Примјера ради, навео бих Бијељину, гдје су већ реализована два пројекта путем овог механизма, један је увођење ГИС информационог система, а други пројекат односио се на изградњу путне инфраструктуре.

ГЛАС: Да ли ће овај начин финансирања бити настављен?

ВРХОВАЦ: Чим завршимо реализацију шестог циклуса, расписаћемо јавни позив јединицама локалне самоуправе за седми циклус финансирања. Очекујемо да то буде крајем августа или почетком септембра и већ на овај начин информишемо локалне заједице да припремају нове добре пројекте. Добар пројекат треба да испуни очекивања која се пред њега постављају те да одговори на специфичне захтјеве и потребе циљних група којима су и намијењени. У конкретном случају финансијског механизма то је побољшање квалитета и доступности јавних услуга за грађане, стварање услова за одрживи економски развој руралних подручја, отварање нових радних мјеста и самозапошљавање становништва.

 Локални развој

ГЛАС: Шта је са пројектом интегрисаног и одрживог локалног развоја?

ВРХОВАЦ: Представници девет општина ускоро потписују уговоре с представницима ИРБ-а, УНДП-а, швајцарске амбасаде и Владе РС о додјели скоро 700.000 КМ бесповратних средстава за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана