Dražen Vrhovac, v.d. direktora IRB Republike Srpske: Za projekte u lokalnim zajednicama odobreno 4,8 miliona KM

Milijana Latinović
Dražen Vrhovac, v.d. direktora IRB Republike Srpske: Za projekte u lokalnim zajednicama odobreno 4,8 miliona KM

Za realizaciju projekata u lokalnim zajednicama širom Republike Srpske tokom šest ciklusa podrške odobreno je 4,8 miliona maraka, a taj vid pomoći biće nastavljen.

Rekao je to u intervjuu za “Glas Srpske” vršilac dužnosti direktora Investiciono-razvojne banke (IRB) RS Dražen Vrhovac, istakavši da su tokom proteklih pet ciklusa finansijskog mehanizma postignuti izuzetno dobri rezultati.

- Realizacijom projekata u šest ciklusa poboljšan je kvalitet javnih usluga u lokalnim zajednicama gdje su projekti implementirani. Raduje činjenica da se efekti projekata u području javnih usluga ne ograničavaju isključivo na urbane sredine. Koristi od njihovog sprovođenja dostupne su i stanovništvu u ruralnim sredinama, čime se doprinosi održivom razvoju i tih područja - istakao je Vrhovac.

GLAS: Šta je to finansijski mehanizam?

VRHOVAC: Finansijski mehanizam je prvi javni instrument za pružanje podrške prioritetnim razvojnim projektima lokalnih zajednica u Srpskoj. Mehanizam slijedi principe i pravila grant šema koje se primjenjuju u zemljama Evropske unije. Projekat je zajednička inicijativa Ministarstva finansija RS, Ministarstva uprave i lokalne samouprave, vlade Švajcarske, UNDP-a i IRB-a. Potencijalni korisnici sredstava konkurišu sa svojim projektima putem javnog poziva, a partneri u projektu komisijski odlučuju o najboljim projektima.

GLAS: Kakvi se projekti najčešće finansiraju?

VRHOVAC: Završavamo šesti ciklus i do sada je u Srpskoj realizovano 46 projekata, a njihova ukupna vrijednost je oko pet miliona maraka. Bilo je do sada mnogo projekata u oblasti primarne zdravstvene zaštite, rekonstrukcije obdaništa, malih projekata iz oblasti komunalne infrastrukture, kao što su izgradnja malih vodovodnih i kanalizacionih sistema te rekonstrukcija tržnica. Primjera radi, naveo bih Bijeljinu, gdje su već realizovana dva projekta putem ovog mehanizma, jedan je uvođenje GIS informacionog sistema, a drugi projekat odnosio se na izgradnju putne infrastrukture.

GLAS: Da li će ovaj način finansiranja biti nastavljen?

VRHOVAC: Čim završimo realizaciju šestog ciklusa, raspisaćemo javni poziv jedinicama lokalne samouprave za sedmi ciklus finansiranja. Očekujemo da to bude krajem avgusta ili početkom septembra i već na ovaj način informišemo lokalne zajedice da pripremaju nove dobre projekte. Dobar projekat treba da ispuni očekivanja koja se pred njega postavljaju te da odgovori na specifične zahtjeve i potrebe ciljnih grupa kojima su i namijenjeni. U konkretnom slučaju finansijskog mehanizma to je poboljšanje kvaliteta i dostupnosti javnih usluga za građane, stvaranje uslova za održivi ekonomski razvoj ruralnih područja, otvaranje novih radnih mjesta i samozapošljavanje stanovništva.

 Lokalni razvoj

GLAS: Šta je sa projektom integrisanog i održivog lokalnog razvoja?

VRHOVAC: Predstavnici devet opština uskoro potpisuju ugovore s predstavnicima IRB-a, UNDP-a, švajcarske ambasade i Vlade RS o dodjeli skoro 700.000 KM bespovratnih sredstava za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana