Домаћим фирмама ближе страна тржишта

Милијана Латиновић
Домаћим фирмама ближе страна тржишта

БАЊАЛУКА - Улазак на тржиште ЕУ, нове прилике за извоз, приступ фондовима и могућности за трансфер технологије дио су подршке коју предузећа у Републици Српској остварују кроз Европску мрежу предузетништва.

У Привредној комори РС истичу да је кроз активности Европске мреже предузетништва РС (ЕУНОРС) од 2017. до 2020. године подржано 2.500 привредних друштава из Српске.

Директор Коморе Перо Ћорић рекао је да је тај пројекат велика база у којој учествује 60 земаља са више од 3.000 консултаната и 600 организација.

- Ово је прилика да наша предузећа преко својих пројеката буду видљива на широком обиму земаља и организација. Захтјеве које је та мрежа поставила у овој години смо успјешно завршили - нагласио је Ћорић.

Додао је да је БиХ једина земља изван ЕУ која има два конзорцијума у оквиру те мреже, један на нивоу БиХ, те пуноправног члана конзорцијума из Српске, који је успио продужити своје чланство на основу постигнутих резултата у овој години. Конзорцијум Српске чини пет институција, Развојна агенција РС као координатор, те чланице Привредна комора РС, јавни универзитети из Бањалуке и Источног Сарајева и Иновациони центар Бањалука. У Привредној комори истичу да је ЕУНОРС у овом периоду имао три “COSME” уговора о финансирању својих активности и доставио три извјештаја Европској комисији, гдје су активности реализоване на нивоу од 112 одсто планираних.

- Чланице ЕУНОРС-а су организовале или учествовале у организацији 100 међународних пословних сусрета у Европи, а омогућено је и бесплатно учешће за домаћа предузећа у билатералним сусретима у Кини, Русији, Америци и Турској - навели су у Привредној комори РС.

Истакли су да је домаћим предузећима на располагању било 2,3 милијарде евра грантова од “COSME” програма, а преко финансијских посредника, 110 привредних друштава из РС користило је 22 милиона КМ из тог програма.

У Привредној комори РС истакли су да ће од 1. јануара идуће године “COSME” програм замијенити нови ЕУ програм за подршку развоју предузећа и предузетништва “Сингле Маркет”.

Конзорцијум из Српске примљен је у чланство Европске мреже предузетништва крајем 2014. године и то је нешто најбоље што је привреда РС до сада добила од Европске комисије. Кроз овај механизам подршке институције Српске добиле су могућност да, кроз директну комуникацију са Бриселом, раде на развоју домаћих предузећа.

Завршетком ратификације “COSME” споразума крајем 2016. године од стране надлежних институција БиХ, створени су услови да конзорцијум из Републике Српске добије средства за финансирање својих активности из два најзначајнија програма Европске комисије за подршку развоју предузећа и предузетништва, “COSME” и “ХОРИЗОН”.

Помак

Предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић рекао је у петак на традиционалном новогодишњем пријему за новинаре да на бази привредних кретања у посљедња три мјесеца ове године и благих помака у односу на исти период лани, може да искаже одређени оптимизам.

- Комора остаје досљедна свом раније изнесеном приједлогу да је у Српској, више него икада, потребно обезбиједити значајна улагања у технолошки развој привреде - рекао је Ђурић, подсјетивши да је комора предлагала да се за технолошки развој на годишњем нивоу у буџету предвиди 100 милиона КМ као грант Владе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана