Domaćim firmama bliže strana tržišta

Milijana Latinović
Domaćim firmama bliže strana tržišta

BANjALUKA - Ulazak na tržište EU, nove prilike za izvoz, pristup fondovima i mogućnosti za transfer tehnologije dio su podrške koju preduzeća u Republici Srpskoj ostvaruju kroz Evropsku mrežu preduzetništva.

U Privrednoj komori RS ističu da je kroz aktivnosti Evropske mreže preduzetništva RS (EUNORS) od 2017. do 2020. godine podržano 2.500 privrednih društava iz Srpske.

Direktor Komore Pero Ćorić rekao je da je taj projekat velika baza u kojoj učestvuje 60 zemalja sa više od 3.000 konsultanata i 600 organizacija.

- Ovo je prilika da naša preduzeća preko svojih projekata budu vidljiva na širokom obimu zemalja i organizacija. Zahtjeve koje je ta mreža postavila u ovoj godini smo uspješno završili - naglasio je Ćorić.

Dodao je da je BiH jedina zemlja izvan EU koja ima dva konzorcijuma u okviru te mreže, jedan na nivou BiH, te punopravnog člana konzorcijuma iz Srpske, koji je uspio produžiti svoje članstvo na osnovu postignutih rezultata u ovoj godini. Konzorcijum Srpske čini pet institucija, Razvojna agencija RS kao koordinator, te članice Privredna komora RS, javni univerziteti iz Banjaluke i Istočnog Sarajeva i Inovacioni centar Banjaluka. U Privrednoj komori ističu da je EUNORS u ovom periodu imao tri “COSME” ugovora o finansiranju svojih aktivnosti i dostavio tri izvještaja Evropskoj komisiji, gdje su aktivnosti realizovane na nivou od 112 odsto planiranih.

- Članice EUNORS-a su organizovale ili učestvovale u organizaciji 100 međunarodnih poslovnih susreta u Evropi, a omogućeno je i besplatno učešće za domaća preduzeća u bilateralnim susretima u Kini, Rusiji, Americi i Turskoj - naveli su u Privrednoj komori RS.

Istakli su da je domaćim preduzećima na raspolaganju bilo 2,3 milijarde evra grantova od “COSME” programa, a preko finansijskih posrednika, 110 privrednih društava iz RS koristilo je 22 miliona KM iz tog programa.

U Privrednoj komori RS istakli su da će od 1. januara iduće godine “COSME” program zamijeniti novi EU program za podršku razvoju preduzeća i preduzetništva “Single Market”.

Konzorcijum iz Srpske primljen je u članstvo Evropske mreže preduzetništva krajem 2014. godine i to je nešto najbolje što je privreda RS do sada dobila od Evropske komisije. Kroz ovaj mehanizam podrške institucije Srpske dobile su mogućnost da, kroz direktnu komunikaciju sa Briselom, rade na razvoju domaćih preduzeća.

Završetkom ratifikacije “COSME” sporazuma krajem 2016. godine od strane nadležnih institucija BiH, stvoreni su uslovi da konzorcijum iz Republike Srpske dobije sredstva za finansiranje svojih aktivnosti iz dva najznačajnija programa Evropske komisije za podršku razvoju preduzeća i preduzetništva, “COSME” i “HORIZON”.

Pomak

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić rekao je u petak na tradicionalnom novogodišnjem prijemu za novinare da na bazi privrednih kretanja u posljednja tri mjeseca ove godine i blagih pomaka u odnosu na isti period lani, može da iskaže određeni optimizam.

- Komora ostaje dosljedna svom ranije iznesenom prijedlogu da je u Srpskoj, više nego ikada, potrebno obezbijediti značajna ulaganja u tehnološki razvoj privrede - rekao je Đurić, podsjetivši da je komora predlagala da se za tehnološki razvoj na godišnjem nivou u budžetu predvidi 100 miliona KM kao grant Vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana