Договором до реалне цијене меса

Данијела Бајић
Договором до реалне цијене меса

БАЊАЛУКА - Између прерађивача и произвођача товних јунади и свиња у БиХ постоји анимозитет, због чега је немогуће постићи договор о реалној цијени меса и то је тренутно највећи проблем.

Истакао је то јуче помоћник министра за пољопривреду, прехрамбену индустрију и рурални развој Републике Српске Зоран Малетић и додао да министарство подржава напоре министра спољне трговине и економских односа БиХ Сташе Кошарца на рјешавању ових проблема.

Према његовим ријечима, Министарство пољопривреде сматра да се може постићи фер и реалан договор између произвођача и прерађивача о цијени меса те да би тиме били ријешени и проблеми тржишног вишка.

На састанку који је у понедјељак одржан у Министарству спољне трговине и економских односа у Савјету министара, а на којем су присуствовали представници ентитетских министарстава, као и произвођача и прерађивача меса из РС и ФБиХ, Малетић је нагласио да проблем није тржишни вишак већ цијена меса.

- На том састанку месопрерађивачи су понудили да откупе сав вишак у Српској и ФБиХ. Међутим, произвођачи су истакли да за откуп товне јунади траже 4,5 КМ, а товних свиња 3,2 КМ по килограму живе ваге. Да ли је то могуће постићи када знамо да су цијене у Европи далеко испод тих цијена - казао је Малетић.

Цијена живих свиња у Њемачкој је, истакао је Малетић, 1,10 евра за килограм. Он је подсјетио да су на том састанку позвали произвођаче и прерађиваче да нађу компромисно рјешење.

- На састанку је чак предлагано да се утврди које су то највише цијене по којима прерађивачи могу да откупе, а које су најниже по којима произвођачи могу да продају месо - рекао је Малетић и истакао да министарство не може толико утицати на цијену, јер је то питање продавца и трговца.

Тренутно тржишни вишак постоји, али је, каже Малетић, минималан.

- Сматрам да се може постићи цијена око 2,5 КМ за товне свиње или 3,8 КМ за товну јунад, као и да било какав сукоб између произвођача и прерађивача неће донијети ништа добро - рекао је Малетић.

Он сматра да рјешење није увођење прелевмана, царина или неких других заштитних мјера, што предлажу произвођачи меса, јер би се тиме нарушили потписани међународни споразуми, али и домаће становништво у вријеме пандемије корона вируса довело у опасност несташице меса, млијека и прерађевина, имајући у виду ресурсе и капацитете које тренутно имамо.

Мјере

Зоран Малетић је подсјетио да је Влада РС у овој години само у интервентни откуп товне јунади и свиња уложила 5,2 милиона КМ да би помогла пољопривредним произвођачима да наставе производњу.

- У јануару за откуп издвојена су 2,2 милиона КМ и додатна три милиона КМ за откуп који је завршен 30. октобра. Осим тога, у капитале инвестиције и изградњу објеката за сточарску производњу уложен је милион КМ, док је 1,3 милиона КМ уложено у набавку опреме за те сточарске објекте. Укупно је у овој години уложено око 7,5 милиона КМ у сточарску производњу - нагласио је Малетић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана