Dogovorom do realne cijene mesa

Danijela Bajić
Dogovorom do realne cijene mesa

BANjALUKA - Između prerađivača i proizvođača tovnih junadi i svinja u BiH postoji animozitet, zbog čega je nemoguće postići dogovor o realnoj cijeni mesa i to je trenutno najveći problem.

Istakao je to juče pomoćnik ministra za poljoprivredu, prehrambenu industriju i ruralni razvoj Republike Srpske Zoran Maletić i dodao da ministarstvo podržava napore ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca na rješavanju ovih problema.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo poljoprivrede smatra da se može postići fer i realan dogovor između proizvođača i prerađivača o cijeni mesa te da bi time bili riješeni i problemi tržišnog viška.

Na sastanku koji je u ponedjeljak održan u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, a na kojem su prisustvovali predstavnici entitetskih ministarstava, kao i proizvođača i prerađivača mesa iz RS i FBiH, Maletić je naglasio da problem nije tržišni višak već cijena mesa.

- Na tom sastanku mesoprerađivači su ponudili da otkupe sav višak u Srpskoj i FBiH. Međutim, proizvođači su istakli da za otkup tovne junadi traže 4,5 KM, a tovnih svinja 3,2 KM po kilogramu žive vage. Da li je to moguće postići kada znamo da su cijene u Evropi daleko ispod tih cijena - kazao je Maletić.

Cijena živih svinja u Njemačkoj je, istakao je Maletić, 1,10 evra za kilogram. On je podsjetio da su na tom sastanku pozvali proizvođače i prerađivače da nađu kompromisno rješenje.

- Na sastanku je čak predlagano da se utvrdi koje su to najviše cijene po kojima prerađivači mogu da otkupe, a koje su najniže po kojima proizvođači mogu da prodaju meso - rekao je Maletić i istakao da ministarstvo ne može toliko uticati na cijenu, jer je to pitanje prodavca i trgovca.

Trenutno tržišni višak postoji, ali je, kaže Maletić, minimalan.

- Smatram da se može postići cijena oko 2,5 KM za tovne svinje ili 3,8 KM za tovnu junad, kao i da bilo kakav sukob između proizvođača i prerađivača neće donijeti ništa dobro - rekao je Maletić.

On smatra da rješenje nije uvođenje prelevmana, carina ili nekih drugih zaštitnih mjera, što predlažu proizvođači mesa, jer bi se time narušili potpisani međunarodni sporazumi, ali i domaće stanovništvo u vrijeme pandemije korona virusa dovelo u opasnost nestašice mesa, mlijeka i prerađevina, imajući u vidu resurse i kapacitete koje trenutno imamo.

Mjere

Zoran Maletić je podsjetio da je Vlada RS u ovoj godini samo u interventni otkup tovne junadi i svinja uložila 5,2 miliona KM da bi pomogla poljoprivrednim proizvođačima da nastave proizvodnju.

- U januaru za otkup izdvojena su 2,2 miliona KM i dodatna tri miliona KM za otkup koji je završen 30. oktobra. Osim toga, u kapitale investicije i izgradnju objekata za stočarsku proizvodnju uložen je milion KM, dok je 1,3 miliona KM uloženo u nabavku opreme za te stočarske objekte. Ukupno je u ovoj godini uloženo oko 7,5 miliona KM u stočarsku proizvodnju - naglasio je Maletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana