До краја године без царине на електрична аута

Јана Кезић
До краја године без царине на електрична аута

БАЊАЛУКА - Савјет министара БиХ донио је одлуку о привременој суспензији и привременом смањењу царинских стопа при увозу нових електричних и хибридних аутомобила до краја године.

Овом одлуком се до краја године укида царина на увоз електричних аутомобила у БиХ те знатно смањује царинска стопа за увоз хибридних аутомобила са досадашњих 15 на пет одсто.

- На овај начин желимо мотивисати становнике те јавни и приватни сектор на куповину и увоз ове врсте аутомобила, у циљу смањења загађења ваздуха и боље заштите околине те подизања безбједности у саобраћају - саопштено је из Савјета министара.

Додају да би истовремено због пораста увоза електричних и хибридних возила требало доћи до отварања нових радних мјеста код овлаштених трговаца или сервиса, али и пораста улагања у електричне пунионице, што је још један подстицај убрзању реализације пројекта електричних пунионица за ову врсту возила, чија је припрема у току.   

- Ово ће допринијети декарбонизацији као једном од кључних стубова Зелене агенде за западни Балкан у борби против климатских промјена - додаје се у саопштењу.

Предсједник Удружења овлаштених заступника и трговаца аутомобилима при Привредној комори ФБиХ, Харис Муратовић рекао је за “Глас Српске” да је ова одлука веома конкретна и сврсисходна мјера.

- Ова мјера долази са благим закашњењем, али ће у сваком случају допринијети масовнијој продаји и увозу електричних аутомобила и хибрида, те ће се као резултат имати смањење загађења које проузрокују аутомобили - рекао је Муратовић.

Додао је да електрични аутомобили имају вишеструку корист, смањују буку, безбједнији су, а сада ће бити и повољнији за купце.

- Када дођу да гледају ова аута изненаде се податком да они потроше само двије КМ на 100 километара. И сервис је много повољнији, јер се само мијењају филтери зрака и климе. Због тога можемо рећи да вријеме електричних аутомобила тек долази - казао је Муратовић.

Директор бањалучког предузећа “ЕП Мобиле” Никола Каран каже да је смањење царинске стопе при увозу ових возила стимуланс за купце.

- Када је поскупило гориво дошло је и до буђења свијести код грађана да се одлучују за електрична возила. Наша фирма ради интензивно на структури и мрежи пунионица, па ћемо од 1. децембра имати софтвер и апликацију која ће објединити све наше пунионице у БиХ, чиме ћемо ући и у процедуру наплатног система - казао је Каран.

Економиста Зоран Павловић каже да су ову активност спровеле и друге земље из окружења, те на тај начин стимулишу возаче да купе аутомобил на струју.

- Колико ће та одлука имати ефекта зависи од методологије рада УИО БиХ, а са друге стане и од возача, када постану свјесни предности електричних аута - казао је Павловић.

УИО БиХ

Иако је продаја електричних возила у свијету лани удвостручена, достигавши рекордних 6,6 милиона, у БиХ је тај број и даље симболичан. Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, за првих шест мјесеци ове године увезена су 22 електрична аутомобила.

- Увезено је 16 из Њемачке, по два из Француске и САД, те по један из Кореје и Италије. Најскупље је плаћен “порше тајкан ГТС” и то скоро 190.000 КМ - подаци су УИО БиХ. Увезено је и 319 хибрида у вриједности од 17,386,075.59 КМ   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана