Do kraja godine bez carine na električna auta

Jana Kezić
Do kraja godine bez carine na električna auta

BANjALUKA - Savjet ministara BiH donio je odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do kraja godine.

Ovom odlukom se do kraja godine ukida carina na uvoz električnih automobila u BiH te znatno smanjuje carinska stopa za uvoz hibridnih automobila sa dosadašnjih 15 na pet odsto.

- Na ovaj način želimo motivisati stanovnike te javni i privatni sektor na kupovinu i uvoz ove vrste automobila, u cilju smanjenja zagađenja vazduha i bolje zaštite okoline te podizanja bezbjednosti u saobraćaju - saopšteno je iz Savjeta ministara.

Dodaju da bi istovremeno zbog porasta uvoza električnih i hibridnih vozila trebalo doći do otvaranja novih radnih mjesta kod ovlaštenih trgovaca ili servisa, ali i porasta ulaganja u električne punionice, što je još jedan podsticaj ubrzanju realizacije projekta električnih punionica za ovu vrstu vozila, čija je priprema u toku.   

- Ovo će doprinijeti dekarbonizaciji kao jednom od ključnih stubova Zelene agende za zapadni Balkan u borbi protiv klimatskih promjena - dodaje se u saopštenju.

Predsjednik Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima pri Privrednoj komori FBiH, Haris Muratović rekao je za “Glas Srpske” da je ova odluka veoma konkretna i svrsishodna mjera.

- Ova mjera dolazi sa blagim zakašnjenjem, ali će u svakom slučaju doprinijeti masovnijoj prodaji i uvozu električnih automobila i hibrida, te će se kao rezultat imati smanjenje zagađenja koje prouzrokuju automobili - rekao je Muratović.

Dodao je da električni automobili imaju višestruku korist, smanjuju buku, bezbjedniji su, a sada će biti i povoljniji za kupce.

- Kada dođu da gledaju ova auta iznenade se podatkom da oni potroše samo dvije KM na 100 kilometara. I servis je mnogo povoljniji, jer se samo mijenjaju filteri zraka i klime. Zbog toga možemo reći da vrijeme električnih automobila tek dolazi - kazao je Muratović.

Direktor banjalučkog preduzeća “EP Mobile” Nikola Karan kaže da je smanjenje carinske stope pri uvozu ovih vozila stimulans za kupce.

- Kada je poskupilo gorivo došlo je i do buđenja svijesti kod građana da se odlučuju za električna vozila. Naša firma radi intenzivno na strukturi i mreži punionica, pa ćemo od 1. decembra imati softver i aplikaciju koja će objediniti sve naše punionice u BiH, čime ćemo ući i u proceduru naplatnog sistema - kazao je Karan.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže da su ovu aktivnost sprovele i druge zemlje iz okruženja, te na taj način stimulišu vozače da kupe automobil na struju.

- Koliko će ta odluka imati efekta zavisi od metodologije rada UIO BiH, a sa druge stane i od vozača, kada postanu svjesni prednosti električnih auta - kazao je Pavlović.

UIO BiH

Iako je prodaja električnih vozila u svijetu lani udvostručena, dostigavši rekordnih 6,6 miliona, u BiH je taj broj i dalje simboličan. Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, za prvih šest mjeseci ove godine uvezena su 22 električna automobila.

- Uvezeno je 16 iz Njemačke, po dva iz Francuske i SAD, te po jedan iz Koreje i Italije. Najskuplje je plaćen “porše tajkan GTS” i to skoro 190.000 KM - podaci su UIO BiH. Uvezeno je i 319 hibrida u vrijednosti od 17,386,075.59 KM   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana