Ђукановић: Упоредо са инвестицијама планирати складиштење вишкова енергије

ГС
Ђукановић: Упоредо са инвестицијама планирати складиштење вишкова енергије

ТРЕБИЊЕ  - У Републици Српској су у плану велика улагања у области енергетике, која ће сигурно дати резултате у наредном периоду.  Bажно je да се упоредо са инвестицијама у обновљиве изворе енергије планира и изградња батеријских система за складиштење вишкова енергије настале из зелене енергије.

Истакао је то данас уводничар панела о даљем развоју тржишта електричне енергије на Самиту енергетике Требиње (СЕТ)

Горан Ђукановић.

-Са батеријама не треба чекати, него на вријеме планирати да не би дошло до оптерећења система -рекао је Ђукановић новинарима.

Он је појаснио да се производња електричне енергије из обновљивих извора енергије, прије свега из енергије сунца и вјетра, не може контролисати, као на примјер из хидроелектрана.

-Зато се мора наћи неко рјешење да се та енергија стабилизује у мрежи и да се може ускладиштити кад је има вишка у системима за складиштење попут батерија, да би се онда поново вратила у мрежу када има потребе за њом - појаснио је Ђукановић.

Напоменуо је да је зато важно да се са растом производње енергије планира и њено складиштење, наводећи да су неке државе већ донијеле законе о томе да инвеститори упоредо са изградњом соларних или вјетро електрана морају градити и батеријске системе за складиштење.

Када је ријеч о раду термоелектрана, Ђукановић је истакао да цијела БиХ, не само Република Српска, имају значајне количине термоелектричне енергије, подсјетивши да је тренд у Европи да ће се та енергија морати постепено повлачити са тржишта.

-Циљ је да до 2050. године не буде енергије из угља и сада треба то полако планирати и замјењивати те конвенционалне изворе са обновљивим изворима енергије што је посао на дужи рок - додао је Ђукановић.

Он је изразио увјерење да ће идеје са Самита енергетике у Требињу послужити да се дође до оптималних рјешења у тој области за све.

У Требињу се одржава тродневни Самит енергетике који је окупио најеминантније стручњаке из региона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана