Đukanović: Uporedo sa investicijama planirati skladištenje viškova energije

GS
Đukanović: Uporedo sa investicijama planirati skladištenje viškova energije

TREBINjE  - U Republici Srpskoj su u planu velika ulaganja u oblasti energetike, koja će sigurno dati rezultate u narednom periodu.  Bažno je da se uporedo sa investicijama u obnovljive izvore energije planira i izgradnja baterijskih sistema za skladištenje viškova energije nastale iz zelene energije.

Istakao je to danas uvodničar panela o daljem razvoju tržišta električne energije na Samitu energetike Trebinje (SET)

Goran Đukanović.

-Sa baterijama ne treba čekati, nego na vrijeme planirati da ne bi došlo do opterećenja sistema -rekao je Đukanović novinarima.

On je pojasnio da se proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora energije, prije svega iz energije sunca i vjetra, ne može kontrolisati, kao na primjer iz hidroelektrana.

-Zato se mora naći neko rješenje da se ta energija stabilizuje u mreži i da se može uskladištiti kad je ima viška u sistemima za skladištenje poput baterija, da bi se onda ponovo vratila u mrežu kada ima potrebe za njom - pojasnio je Đukanović.

Napomenuo je da je zato važno da se sa rastom proizvodnje energije planira i njeno skladištenje, navodeći da su neke države već donijele zakone o tome da investitori uporedo sa izgradnjom solarnih ili vjetro elektrana moraju graditi i baterijske sisteme za skladištenje.

Kada je riječ o radu termoelektrana, Đukanović je istakao da cijela BiH, ne samo Republika Srpska, imaju značajne količine termoelektrične energije, podsjetivši da je trend u Evropi da će se ta energija morati postepeno povlačiti sa tržišta.

-Cilj je da do 2050. godine ne bude energije iz uglja i sada treba to polako planirati i zamjenjivati te konvencionalne izvore sa obnovljivim izvorima energije što je posao na duži rok - dodao je Đukanović.

On je izrazio uvjerenje da će ideje sa Samita energetike u Trebinju poslužiti da se dođe do optimalnih rješenja u toj oblasti za sve.

U Trebinju se održava trodnevni Samit energetike koji je okupio najeminantnije stručnjake iz regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana