Ђокић: На форуму у Москви кључна питања енергетског сектора

Срна
Ђокић: На форуму у Москви кључна питања енергетског сектора

БАЊАЛУКА - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да се „Руска енергетска седмица 2021“ неметнула као кључни догађај на међународном пословном плану, као непристрасна платформа за разматрање кључних питања која утичу на енергетски сектор и његове развојне изгледе.

Представљајући Владу Републике Српске на овом међународном форуму у Москви, Ђокић је истакао да се на посебан начин обрађује тема тредиционалних и обновљивих извора енергије.

-Разматра се опција нових хоризоната међународне сарадње у енергетском сектору, а посебно у контексту карбонске неутралности. Овдје се говори о потпуно новим трендовима у области енергетике и од огромног је значаја што је овдје и делегација Владе Српске - рекао је Срни Ђокић.

Ђокић је навео да се на форуму разматра широк спектар питања, те да се свијет суочава са потребом да квалитетно одговори на употребу фосилних горива, односно на то каква ће бити будућност угља у свијету, какви су глобални трендови и шта се дешава у области електро-енергетске индустрије у свијету.

Важан сегмент, додао је Ђокић, јесте и дигитална трансформација и дјеловање у оквиру безбједности ИТ инфраструктуре од сајбер напада.

-Овдје се разматрају и питања која се односе на долазећа нова технолошка рјешења. Она покривају широк спектар развоја технологија енергетске транзиције, утицаја и на развој и живот у локалним заједницама - нагласио је Ђокић.

Према његовим ријечима, незаобилазно је и питање регулаторног напретка у области енергетике.

-Нарочито је важно питање побољшања безбједности животне средине у кориштењу различитих извора енергије, а с циљем да се да квалитетан допринос несметаном развоју човјечанства - рекао је Ђокић.

Ђокић је додао да су на форуму представници великог броја држава, као и шефови великих корпорација са водећим стручњацима у области енергетике.

Међународни форум „Руска енергетска седмица 2021“ (REW 2021) се у претходних неколико година издвојио као један од најпрестижнијих догађаја у области енергетике у свијету, окупља на хиљаде званичника, представника влада, енергетских компанија и невладиних организација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана