Đokić: Na forumu u Moskvi ključna pitanja energetskog sektora

Srna
Đokić: Na forumu u Moskvi ključna pitanja energetskog sektora

BANjALUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da se „Ruska energetska sedmica 2021“ nemetnula kao ključni događaj na međunarodnom poslovnom planu, kao nepristrasna platforma za razmatranje ključnih pitanja koja utiču na energetski sektor i njegove razvojne izglede.

Predstavljajući Vladu Republike Srpske na ovom međunarodnom forumu u Moskvi, Đokić je istakao da se na poseban način obrađuje tema tredicionalnih i obnovljivih izvora energije.

-Razmatra se opcija novih horizonata međunarodne saradnje u energetskom sektoru, a posebno u kontekstu karbonske neutralnosti. Ovdje se govori o potpuno novim trendovima u oblasti energetike i od ogromnog je značaja što je ovdje i delegacija Vlade Srpske - rekao je Srni Đokić.

Đokić je naveo da se na forumu razmatra širok spektar pitanja, te da se svijet suočava sa potrebom da kvalitetno odgovori na upotrebu fosilnih goriva, odnosno na to kakva će biti budućnost uglja u svijetu, kakvi su globalni trendovi i šta se dešava u oblasti elektro-energetske industrije u svijetu.

Važan segment, dodao je Đokić, jeste i digitalna transformacija i djelovanje u okviru bezbjednosti IT infrastrukture od sajber napada.

-Ovdje se razmatraju i pitanja koja se odnose na dolazeća nova tehnološka rješenja. Ona pokrivaju širok spektar razvoja tehnologija energetske tranzicije, uticaja i na razvoj i život u lokalnim zajednicama - naglasio je Đokić.

Prema njegovim riječima, nezaobilazno je i pitanje regulatornog napretka u oblasti energetike.

-Naročito je važno pitanje poboljšanja bezbjednosti životne sredine u korištenju različitih izvora energije, a s ciljem da se da kvalitetan doprinos nesmetanom razvoju čovječanstva - rekao je Đokić.

Đokić je dodao da su na forumu predstavnici velikog broja država, kao i šefovi velikih korporacija sa vodećim stručnjacima u oblasti energetike.

Međunarodni forum „Ruska energetska sedmica 2021“ (REW 2021) se u prethodnih nekoliko godina izdvojio kao jedan od najprestižnijih događaja u oblasti energetike u svijetu, okuplja na hiljade zvaničnika, predstavnika vlada, energetskih kompanija i nevladinih organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana