BFC SEE сертификат званично уручен Требињу

Срна
BFC SEE сертификат званично уручен Требињу
BFC SEE сертификат званично уручен Требињу

Требиње - Граду Требиње уручен је BFC SEE сертификат, чиме се придружио локалним заједницама из региона које су на овај начин и званично окарактерисане као мјеста са повољним пословним окружењем у југоисточној Европи, саопштено је из Градске управе.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић, који је на Конференцији о економији у Будви преузео сертификат BFC SEE /Business Friendlly Certification South East Europe/, истакао је да је ово велико признање за Требиње за које је градска управа интензивно радила у посљедње вријеме.

Према његовим ријечима, усвојен је низ новина у раду администрације, а унапријеђена је и комуникација са привредницима и грађанима.

“Прошле године смо обавијештени да смо сертификовани, након чега су услиједиле контроле нашег рада, да би нам у Будви и званично био уручен овај сертификат”, навео је Ћурић.

Он је истакао да су, осим Требиња, сертификати уручени и представницима још 14 локалних заједница из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије и Црне Горе.

Ћурић је навео да је Град Требиње овим додатно ојачао своје капацитете ка потенцијалним инвеститорима, испуњавајући тако визију да привуче нова улагања.

Прилагођавање условима BFC SEE сертификата у Требињу предводила је Служба за локални економски развој, којим руководи Наташа Тучић.

Тучићева је истакла да је овај сертификат резултат интензивног рада и бројних реформи које је Градска управа спровела у протеклом периоду.

“Око 90 одсто траженог смо у потпуности испунили, због чега смо међу ријетким локалним заједницама које су испуниле скоро све услове BFC SEE сертификације”, навела је Тучић.

Према њеним ријечима, BFC SEE сертификација, између осталог, захтијевала је и усвајавање средњорочног плана капиталних инвестиција, што је први документ ове врсте усвојен у требињској Скупштини града.

Кроз поступак сертификације, Град Требиње је требао да задовољи 12 критеријума са око 80 подкритеријума које налаже BFC SEE сертификација.

На том путу Градска управа је направила низ измјена у појединим процедурама рада, те формирала базе података које су недостајале, комплетирала и објавила водиче за поступак регистрације предузећа, као и за добијање различитих дозвола.

Припремљен је и усвојен локални акциони еколошки план и трогодишњи акциони план запошљавања, а на годишњем ниову је почело усвајање интегрисаног плана капиталних инвестиција.

Формиран је Привредни савјет, те остварено низ побољшања у раду и транспарентном односу према инвеститорима и привредницима уопште.

Програм сертификације повољног пословног окружења у југоисточној Европи је јединствен регионални програм за унапређење конкурентности локалних самоуправа, који се спроводи у БиХ - Републици Српској, Федерацији БиХ, Србији, Хрватској, Македонији и Црној Гори.

Привредна комора Републике Српске је технички секретаријат, задужена за реализацију BFC SEE сертификације у Републици Српској.

Овај програм намијењен је градовима и општинама који имају одговарајуће капацитете, стратешки су опредијељени да унаприједе привредни амбијент, подстакну развој локалне економије и привуку инвестиције.

Циљ Коморе је да кроз спровођење програма BFC SEE сертификације подржи активно учешће привреде у раду локалне самоуправе, дефинисању стратешких циљева локалног економског развоја и заједнички рад на њиховом остваривању.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана