BFC SEE sertifikat zvanično uručen Trebinju

Srna
BFC SEE sertifikat zvanično uručen Trebinju

Trebinje - Gradu Trebinje uručen je BFC SEE sertifikat, čime se pridružio lokalnim zajednicama iz regiona koje su na ovaj način i zvanično okarakterisane kao mjesta sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi, saopšteno je iz Gradske uprave.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, koji je na Konferenciji o ekonomiji u Budvi preuzeo sertifikat BFC SEE /Business Friendlly Certification South East Europe/, istakao je da je ovo veliko priznanje za Trebinje za koje je gradska uprava intenzivno radila u posljednje vrijeme.

Prema njegovim riječima, usvojen je niz novina u radu administracije, a unaprijeđena je i komunikacija sa privrednicima i građanima.

“Prošle godine smo obaviješteni da smo sertifikovani, nakon čega su uslijedile kontrole našeg rada, da bi nam u Budvi i zvanično bio uručen ovaj sertifikat”, naveo je Ćurić.

On je istakao da su, osim Trebinja, sertifikati uručeni i predstavnicima još 14 lokalnih zajednica iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Crne Gore.

Ćurić je naveo da je Grad Trebinje ovim dodatno ojačao svoje kapacitete ka potencijalnim investitorima, ispunjavajući tako viziju da privuče nova ulaganja.

Prilagođavanje uslovima BFC SEE sertifikata u Trebinju predvodila je Služba za lokalni ekonomski razvoj, kojim rukovodi Nataša Tučić.

Tučićeva je istakla da je ovaj sertifikat rezultat intenzivnog rada i brojnih reformi koje je Gradska uprava sprovela u proteklom periodu.

“Oko 90 odsto traženog smo u potpunosti ispunili, zbog čega smo među rijetkim lokalnim zajednicama koje su ispunile skoro sve uslove BFC SEE sertifikacije”, navela je Tučić.

Prema njenim riječima, BFC SEE sertifikacija, između ostalog, zahtijevala je i usvajavanje srednjoročnog plana kapitalnih investicija, što je prvi dokument ove vrste usvojen u trebinjskoj Skupštini grada.

Kroz postupak sertifikacije, Grad Trebinje je trebao da zadovolji 12 kriterijuma sa oko 80 podkriterijuma koje nalaže BFC SEE sertifikacija.

Na tom putu Gradska uprava je napravila niz izmjena u pojedinim procedurama rada, te formirala baze podataka koje su nedostajale, kompletirala i objavila vodiče za postupak registracije preduzeća, kao i za dobijanje različitih dozvola.

Pripremljen je i usvojen lokalni akcioni ekološki plan i trogodišnji akcioni plan zapošljavanja, a na godišnjem niovu je počelo usvajanje integrisanog plana kapitalnih investicija.

Formiran je Privredni savjet, te ostvareno niz poboljšanja u radu i transparentnom odnosu prema investitorima i privrednicima uopšte.

Program sertifikacije povoljnog poslovnog okruženja u jugoistočnoj Evropi je jedinstven regionalni program za unapređenje konkurentnosti lokalnih samouprava, koji se sprovodi u BiH - Republici Srpskoj, Federaciji BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori.

Privredna komora Republike Srpske je tehnički sekretarijat, zadužena za realizaciju BFC SEE sertifikacije u Republici Srpskoj.

Ovaj program namijenjen je gradovima i opštinama koji imaju odgovarajuće kapacitete, strateški su opredijeljeni da unaprijede privredni ambijent, podstaknu razvoj lokalne ekonomije i privuku investicije.

Cilj Komore je da kroz sprovođenje programa BFC SEE sertifikacije podrži aktivno učešće privrede u radu lokalne samouprave, definisanju strateških ciljeva lokalnog ekonomskog razvoja i zajednički rad na njihovom ostvarivanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana