Ауто-индустрија Европе упослила све капацитете “Космоса”

Милијана Латиновић
Ауто-индустрија Европе упослила све капацитете “Космоса”

БАЊАЛУКА - Ваздухопловни завод “Космос” из Бањалуке и у овој години наставио је тренд позитивног пословања, а захваљујући уговорима са пословним партнерима из западне Европе у овом предузећу имају пуне руке посла.

Истакао је то за “Глас Српске” директор “Космоса” Душан Вјештица, нагласивши да је иза овог предузећа пет година заредом позитивног пословања те да ништа мањи резултат не очекује и на крају текуће пословне године.

- Интерне анализе на кварталном нивоу показују да смо наставили позитивно пословање. Сви капацитети су нам заузети. Реализујемо веома значајан уговор са Министарством одбране Србије, а за ауто-индустрију Аустрије и Њемачке израђујемо одређене металне конструкције - рекао је Вјештица.

Нагласио је да уредно сервисирају све обавезе, као и оне проистекле из плана реструктурирања који завршава 2030. године.

Вјештица истиче да је план предузећа да и ову годину заврше позитивно упркос свим отежавајућим околностима са којима се суочавају сви привредници, како домаћи тако и у региону.

На руку им не иду константне промјене цијена репроматеријала.

- Дугорочне планове не правимо јер нико не зна шта ће се дешавати на глобалном нивоу. Цијене енергената и жељеза скачу из дана у дан, тако да је незахвално давати било какве дугорочне прогнозе. План нам је да завршни рачун буде у плусу, а за остало ћемо видјети - поручио је Вјештица.

Подсјетио је да је пандемија вируса корона у протекле двије године веома негативно утицала на пословање свих привредних субјеката.

- Пандемија је уназадила привреду, а и све ово што се сада дешава са цијенама енергије и репроматеријала никако није добро за пословање, не само “Космоса” него било ког предузећа - рекао је Вјештица.

“Космос” је био на ивици стечаја и потресали су га штрајкови запослених, али је почео да се опоравља захваљујући процесу реструктурирања који је донесен 2017. године и склапању нових уговора.

Први пут након 11 година “Космос” је 2017. годину завршио у плусу, остваривши зараду од око 2,5 милиона марка.

Низ успјешних година је настављен па је Ваздухопловни завод из Бањалуке прошлу годину завршио са добити од 80.000 марака.

Запослени

Душан Вјештица је рекао да “Космос” има 80 стално запослених радника. Осим тога, додао је, имају и 25 спољних сарадника ангажованих по разним основама. Истакао је да обавезе према радницима измирују и додао да су плате у протеклом периоду повећавали у складу са могућностима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана