Auto-industrija Evrope uposlila sve kapacitete “Kosmosa”

Milijana Latinović
Auto-industrija Evrope uposlila sve kapacitete “Kosmosa”

BANjALUKA - Vazduhoplovni zavod “Kosmos” iz Banjaluke i u ovoj godini nastavio je trend pozitivnog poslovanja, a zahvaljujući ugovorima sa poslovnim partnerima iz zapadne Evrope u ovom preduzeću imaju pune ruke posla.

Istakao je to za “Glas Srpske” direktor “Kosmosa” Dušan Vještica, naglasivši da je iza ovog preduzeća pet godina zaredom pozitivnog poslovanja te da ništa manji rezultat ne očekuje i na kraju tekuće poslovne godine.

- Interne analize na kvartalnom nivou pokazuju da smo nastavili pozitivno poslovanje. Svi kapaciteti su nam zauzeti. Realizujemo veoma značajan ugovor sa Ministarstvom odbrane Srbije, a za auto-industriju Austrije i Njemačke izrađujemo određene metalne konstrukcije - rekao je Vještica.

Naglasio je da uredno servisiraju sve obaveze, kao i one proistekle iz plana restrukturiranja koji završava 2030. godine.

Vještica ističe da je plan preduzeća da i ovu godinu završe pozitivno uprkos svim otežavajućim okolnostima sa kojima se suočavaju svi privrednici, kako domaći tako i u regionu.

Na ruku im ne idu konstantne promjene cijena repromaterijala.

- Dugoročne planove ne pravimo jer niko ne zna šta će se dešavati na globalnom nivou. Cijene energenata i željeza skaču iz dana u dan, tako da je nezahvalno davati bilo kakve dugoročne prognoze. Plan nam je da završni račun bude u plusu, a za ostalo ćemo vidjeti - poručio je Vještica.

Podsjetio je da je pandemija virusa korona u protekle dvije godine veoma negativno uticala na poslovanje svih privrednih subjekata.

- Pandemija je unazadila privredu, a i sve ovo što se sada dešava sa cijenama energije i repromaterijala nikako nije dobro za poslovanje, ne samo “Kosmosa” nego bilo kog preduzeća - rekao je Vještica.

“Kosmos” je bio na ivici stečaja i potresali su ga štrajkovi zaposlenih, ali je počeo da se oporavlja zahvaljujući procesu restrukturiranja koji je donesen 2017. godine i sklapanju novih ugovora.

Prvi put nakon 11 godina “Kosmos” je 2017. godinu završio u plusu, ostvarivši zaradu od oko 2,5 miliona marka.

Niz uspješnih godina je nastavljen pa je Vazduhoplovni zavod iz Banjaluke prošlu godinu završio sa dobiti od 80.000 maraka.

Zaposleni

Dušan Vještica je rekao da “Kosmos” ima 80 stalno zaposlenih radnika. Osim toga, dodao je, imaju i 25 spoljnih saradnika angažovanih po raznim osnovama. Istakao je da obaveze prema radnicima izmiruju i dodao da su plate u proteklom periodu povećavali u skladu sa mogućnostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana