Коља Мићевић у снажној књижевној држави

Александра Маџар
Коља Мићевић у снажној књижевној држави

Бањалука - Мирис Кочићевог пера, боја његове душе оживљена кроз ријечи о њему, поштовање у ваздуху, опипљивост његовог ума и духа у Банском двору Културном центру, којим и заслужује да се слави његово име, обиљежили су свечану академију "52. Кочићевог збора" уприличену у част додјеле овогодишњег признања које носи његово име, истакнутом писцу Кољи Мићевићу.

Цијењена имена Српске писане ријечи, међу којима су Љубивоје Ршумовић, Радомир Андрић, Александар Гаталица, Вуле Журић и многобројна публика дошли су у Бањалуку протеклог викенда да укажу поштовање Кочићу, а Мићевићу достојанствено честитају. Не кријући задовољство, предсједник жирија Кочићеве награде, књижевник Стеван Тонтић предао је награду Мићевићу.

- Пријатељи, како да се за ову награду захвалим, можда с неколиким својим римама стармалим, јер не знам да се жалим и нећу да критикујем, само да до бити све своје нити кујем стоички, иако нисам стоик. Ваљда зато што испред мог имена, као испред презимена његовог стоји К, К као кућа,  К као књига, К као кончић, К као коло. Скочићу у коло Кочићу пун и  луд од сијања у врх Змијања да ме Мргуде плећате расплећате јер једна у једној, једна у једној држави књижевној ја видим само Кочића. Кочић, збирка јаука, Кочић наук ван зла и кроз смијање, змија за испод јастука, јање само за миловање - овим надахнутим ријечима у свој живот и биографију унио је награду Коља Мићевић.

Град Бањалука, као завичајни град једног изузетног писца узвратио му је своје уздарје за многобројне дарове које је примао од њега током више деценија. Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да се Кочић данас доживљава као књижевник, трибун и политичар, те чувар грба Града Бањалуке.

- Кочић као књижевник дао нам је ликове Давида Штрпца, јазавац, који се користе не само у књижевној ријечи, већ су и у савременом говору данас симболи карактера, појава, људи и времена - истакао је Радојичић и подсјетио да је Кочић од јула ове године постао један од чувара новог грба града Бањалуке заједно са баном Милосављевићем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана