Kolja Mićević u snažnoj književnoj državi

Aleksandra Madžar
Kolja Mićević u snažnoj književnoj državi

Banjaluka - Miris Kočićevog pera, boja njegove duše oživljena kroz riječi o njemu, poštovanje u vazduhu, opipljivost njegovog uma i duha u Banskom dvoru Kulturnom centru, kojim i zaslužuje da se slavi njegovo ime, obilježili su svečanu akademiju "52. Kočićevog zbora" upriličenu u čast dodjele ovogodišnjeg priznanja koje nosi njegovo ime, istaknutom piscu Kolji Mićeviću.

Cijenjena imena Srpske pisane riječi, među kojima su Ljubivoje Ršumović, Radomir Andrić, Aleksandar Gatalica, Vule Žurić i mnogobrojna publika došli su u Banjaluku proteklog vikenda da ukažu poštovanje Kočiću, a Mićeviću dostojanstveno čestitaju. Ne krijući zadovoljstvo, predsjednik žirija Kočićeve nagrade, književnik Stevan Tontić predao je nagradu Mićeviću.

- Prijatelji, kako da se za ovu nagradu zahvalim, možda s nekolikim svojim rimama starmalim, jer ne znam da se žalim i neću da kritikujem, samo da do biti sve svoje niti kujem stoički, iako nisam stoik. Valjda zato što ispred mog imena, kao ispred prezimena njegovog stoji K, K kao kuća,  K kao knjiga, K kao končić, K kao kolo. Skočiću u kolo Kočiću pun i  lud od sijanja u vrh Zmijanja da me Mrgude plećate rasplećate jer jedna u jednoj, jedna u jednoj državi književnoj ja vidim samo Kočića. Kočić, zbirka jauka, Kočić nauk van zla i kroz smijanje, zmija za ispod jastuka, janje samo za milovanje - ovim nadahnutim riječima u svoj život i biografiju unio je nagradu Kolja Mićević.

Grad Banjaluka, kao zavičajni grad jednog izuzetnog pisca uzvratio mu je svoje uzdarje za mnogobrojne darove koje je primao od njega tokom više decenija. Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da se Kočić danas doživljava kao književnik, tribun i političar, te čuvar grba Grada Banjaluke.

- Kočić kao književnik dao nam je likove Davida Štrpca, jazavac, koji se koriste ne samo u književnoj riječi, već su i u savremenom govoru danas simboli karaktera, pojava, ljudi i vremena - istakao je Radojičić i podsjetio da je Kočić od jula ove godine postao jedan od čuvara novog grba grada Banjaluke zajedno sa banom Milosavljevićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana