СНСД и СП праве савез да не расипају гласове

Ведрана Кулага
СНСД и СП праве савез да не расипају гласове

Бањалука - СНСД и СП највјероватније ће на опште изборе у октобру изаћи са заједничком листом за Парламент БиХ, сазнаје "Глас Српске" у владајућој коалицији у Српској.

Двије странке су на прошлим општим изборима имале самосталне листе за тај ниво власти, али су социјалисти остали без посланика у Сарајеву јер су само у једној од три изборне јединице прешли изборни праг. Како се та ситуација не би поновила, СНСД и СП су близу одлуке да промијене тактику.

- СП је за Парламент БиХ имао 18.729 гласова, али није успио да освоји ниједан мандат, што значи да је огроман број гласова бачен и то се не смије поновити. То је и основни мотив због којег ће СНСД и СП највјероватније наступити са заједничком листом - каже саговорник "Гласа Српске".

Предсједник СП-а Петар Ђокић каже да страначки органи нису разматрали ово питање, нити је о томе било званичних разговора са коалиционим партнером, али потврђује да се помиње та опција.

- Та се могућност помиње у одређеним контактима, али је нисмо још разматрали. СП ће наступити самостално на изборима, а тек ћемо разговарати о томе како ћемо коалиционо сарађивати. Одлука је на страначким органима - рекао је Ђокић.

Додао је да су социјалисти далеко мобилнији и спремнији за предстојећу изборну трку, него што је био случај на претходним изборима.

- Имамо спреман и програм за октобарске изборе и то је у основи програм који обезбјеђује већи економски раст и развој, нова радна мјеста и здраве темеље за нормалан и безбједан живот грађана - истакао је Ђокић.

Потпредсједник СНСД-а Радован Вишковић каже да није било званичних разговора о евентуалној заједничкој листи СНСД-а и СП-а за Парламент БиХ. Он истиче да заједничке листе носе и много неизвјесности.

- СП је озбиљна партија и мислим да они могу самостално изаћи на изборе за Парламент БиХ, а свакако ће бити у пакету подршке кандидатима коалиције за појединачне функције. Не бих волио правити проблем ни њима, ни нама и да се на неки начин преплићемо ко ће на коју позицију на листи. Социјалисти су показали да могу прећи цензус, они су парламентарна странка и надам се да ће тако и остати - рекао је Вишковић.

ДНС је на прошлим изборима освојио један посланички мандат у Парламенту БиХ, а процјена је да је то минимум који могу поновити и у октобру, па ће поново самостално у лов на гласове.

Генерални секретар ДНС-а Драгутин Родић каже да је опредјељење странке, као и претходних година, да на изборе иду са самосталним листама за све нивое власти.

- То се односи и на Народну скупштину РС и на Парламент БиХ - рекао је Родић и додао не може ништа више да каже јер ће све даље бити предмет разговора.

Општи избори биће одржани у октобру, а гласачи у РС ће бирати српског члана Предсједништва БиХ, предсједника РС и посланике у Народној скупштини РС и Парламенту БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана