Бошњачке организације поново звецкају оружјем: Отворен позив на рат

Жарко Марковић
Бошњачке организације поново звецкају оружјем: Отворен позив на рат

БАЊАЛУКА - Саопштење организације “Босанско-бошњачко народно вијеће” у којем је бошњачки народ позван “на самоорганизовање” и у којем је истакнуто да се “грађани не могу поуздати у институције у којима предоминантно руководе потомци некадашњих ратних злочинаца” у Републици Српској означено је као ратнохушкачко уз позив надлежним институцијама да реагују.

Медији преносе да је међу идеолозима овог вијећа, које позива на сукобе и урушава међусобно повјерење народа и суживота, један од оптужених у случају “Добровољачка”. Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран позвао је тужилаштва да по службеној дужности покрећу кривичне поступке против оних који дижу тензије и узнемиравају грађане у БиХ. Каран је указао да су такви позиви и изјаве неодговорни, неозбиљни и злонамјерни и њима се прави штета сопственом народу, али и цијелој БиХ те вјештачки изазивају тензије.

- Они имају искључиво један једини циљ - стварање тензија међу конститутивним народима у БиХ - рекао је Каран.

Према његовим ријечима, не постоје релевантни показатељи који би поткријепили једну једину ријеч оних који дају такве позиве и коментаре.

Каран је нагласио да Министарство унутрашњих послова Републике Српске у сарадњи са другим агенцијама у БиХ тражи узроке и изворе оних који пласирају такве изјаве.

- Сами ћемо предузимати мјере гдје год дођемо до релевантних, а бавимо се већ тим сазнањима - поручио је Каран.

Он сматра да је све ово дио укупне кампање политичке резолуције о Сребреници, али и да је МУП Републике Српске без обзира на инсинуације, лажи и ратнохушкачку реторику гарант мира и стабилности Српске и њених грађана.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је српски народ мора остати хладан, прорачунат и посвећен Српској и да не треба да насједа на проковације попут памфлета „Босанско-бошњачког народног вијећа“.

Стевандић је указао да су управо овакви памфлети једини чинили екстремизам.

-Други екстремизми не постоје. Такве провокације требамо игнорисати и жигосати као провокаторске документе или провокаторске акције. Морамо остати хладни, прорачунати, посвећени себи и Републички Српској. Када можемо да будемо такви, онда нема побједника над нама - рекао је Стевандић новинарима у Палама.

Борачка организација Републике Српске позвала је све надлежне институције да провјере безбједносно стање у БиХ и да утврде ко се, мимо постојећих институција, планира самоорганизовати са циљем наводне одбране имовине и грађана. БОРС је у саопштењу позвао ЕУФОР и друге међународне снаге безбједности да не плаше беспотребно грађане Републике Српске обилазећи општине у Српској у којима наводно постоје безбједносне пријетње, него да лоцирају стварне опасности у БиХ и дјелују у складу са прописаним надлежностима.

- Осуђујемо саопштење Бошњачког народног вијећа које су пренијели поједини медији, а у којем се позива на самоорганизовање због наводних најава од екстремиста да ће доћи до немира - додају из БОРС-а.

Из Организације старјешина Војске Републике Српске указали су да из ФБиХ не престају са провокацијама према српском народу, од којих је најновија позив “Босанско-бошњачког народног вијећа” “на самоорганизовање”, али и поручили да нема тог притиска и пријетње који ће спријечити вољу Срба да заштите Републику Српску и интересе српског народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана