Bošnjačke organizacije ponovo zveckaju oružjem: Otvoren poziv na rat

Žarko Marković
Bošnjačke organizacije ponovo zveckaju oružjem: Otvoren poziv na rat

BANjALUKA - Saopštenje organizacije “Bosansko-bošnjačko narodno vijeće” u kojem je bošnjački narod pozvan “na samoorganizovanje” i u kojem je istaknuto da se “građani ne mogu pouzdati u institucije u kojima predominantno rukovode potomci nekadašnjih ratnih zločinaca” u Republici Srpskoj označeno je kao ratnohuškačko uz poziv nadležnim institucijama da reaguju.

Mediji prenose da je među ideolozima ovog vijeća, koje poziva na sukobe i urušava međusobno povjerenje naroda i suživota, jedan od optuženih u slučaju “Dobrovoljačka”. Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan pozvao je tužilaštva da po službenoj dužnosti pokreću krivične postupke protiv onih koji dižu tenzije i uznemiravaju građane u BiH. Karan je ukazao da su takvi pozivi i izjave neodgovorni, neozbiljni i zlonamjerni i njima se pravi šteta sopstvenom narodu, ali i cijeloj BiH te vještački izazivaju tenzije.

- Oni imaju isključivo jedan jedini cilj - stvaranje tenzija među konstitutivnim narodima u BiH - rekao je Karan.

Prema njegovim riječima, ne postoje relevantni pokazatelji koji bi potkrijepili jednu jedinu riječ onih koji daju takve pozive i komentare.

Karan je naglasio da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa drugim agencijama u BiH traži uzroke i izvore onih koji plasiraju takve izjave.

- Sami ćemo preduzimati mjere gdje god dođemo do relevantnih, a bavimo se već tim saznanjima - poručio je Karan.

On smatra da je sve ovo dio ukupne kampanje političke rezolucije o Srebrenici, ali i da je MUP Republike Srpske bez obzira na insinuacije, laži i ratnohuškačku retoriku garant mira i stabilnosti Srpske i njenih građana.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je srpski narod mora ostati hladan, proračunat i posvećen Srpskoj i da ne treba da nasjeda na prokovacije poput pamfleta „Bosansko-bošnjačkog narodnog vijeća“.

Stevandić je ukazao da su upravo ovakvi pamfleti jedini činili ekstremizam.

-Drugi ekstremizmi ne postoje. Takve provokacije trebamo ignorisati i žigosati kao provokatorske dokumente ili provokatorske akcije. Moramo ostati hladni, proračunati, posvećeni sebi i Republički Srpskoj. Kada možemo da budemo takvi, onda nema pobjednika nad nama - rekao je Stevandić novinarima u Palama.

Boračka organizacija Republike Srpske pozvala je sve nadležne institucije da provjere bezbjednosno stanje u BiH i da utvrde ko se, mimo postojećih institucija, planira samoorganizovati sa ciljem navodne odbrane imovine i građana. BORS je u saopštenju pozvao EUFOR i druge međunarodne snage bezbjednosti da ne plaše bespotrebno građane Republike Srpske obilazeći opštine u Srpskoj u kojima navodno postoje bezbjednosne prijetnje, nego da lociraju stvarne opasnosti u BiH i djeluju u skladu sa propisanim nadležnostima.

- Osuđujemo saopštenje Bošnjačkog narodnog vijeća koje su prenijeli pojedini mediji, a u kojem se poziva na samoorganizovanje zbog navodnih najava od ekstremista da će doći do nemira - dodaju iz BORS-a.

Iz Organizacije starješina Vojske Republike Srpske ukazali su da iz FBiH ne prestaju sa provokacijama prema srpskom narodu, od kojih je najnovija poziv “Bosansko-bošnjačkog narodnog vijeća” “na samoorganizovanje”, ali i poručili da nema tog pritiska i prijetnje koji će spriječiti volju Srba da zaštite Republiku Srpsku i interese srpskog naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana